NAJBROJNIJA OLIMPIJADA DO SADA

Sokobanja, 3. oktobar

Pišu: Andrijana Šćepanović i Marko Vranješ

Preko 750 građanki i građana trećeg doba učestvovalo je na ovogodišnjoj Olimpijadi. 571 prijava za sportska takmičenja, od kojih je 198 ženskih a 373 muške. U Sokobanju ove godine je došlo 133 ekipa predstavljajući 70 srpskih gradova. Od dolaska mobilnog mamografa, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, povodom održavanja IV Olimpijade sporta, zdravlja i kulture, medicinska ekipa na čelu sa Prim mr sc. med dr Miroslavom Kreačićem, izršila je preko 700 pregleda do 02. oktobra, dana kada su poslednji olimpijci ispraćeni kući.

PENALDŽIJANJE IZAZVALO VELIKO INTERESOVANJE

Ogromna volja za pobedom, žustra borba, ali i velika gužva, najbolje opisuju stanje tokom novonastale discipline IV Olipmpijade sporta, zdravlja i kulture trećeg doba. Naime, diciplina ’’penaldžije’’ se veoma uspešno održala na sportskim terenima sokobanjskog hotela ’’Zdravljak’’.

Svi takmičari su sa jednakim entuzijazmom ušli u trku za medalje. Nesvakidašnje ’’šutiranje penala’’ oduševilo je sve prisutne, ali ujedno i zadalo mnogo posla sudijama jer je takmičara bilo u velikom broju. Dame i gospoda trećeg doba podelili su se u dva tabora i takmičenja su se odvijala potpuno nezavisno.

Primetno je bilo da su pripadnice lepšeg pola bile mnogo disciplinovanije i mirnije. Naime među muškarcima se osetila znatna tenzija kao i povremeno dovikivanje zbog nestrpljenja.

Jedan od najupornijih učesnika svakako je bio i Petar Miljković iz Niša koji je ove godine napunio hrabrih 95 godina. Čika Pera je već poznat na Olimpijadi, a ranije je trčao čak i maratone. Svi prisutni su bili oduševljeni njegovim loptaškim umećem što je doprinelo još zanimljivijoj atmosferi tokom nadmetanja.

ZAVRŠENA SLIKARSKA KOLONIJA

Slikarska kolonija IV Olimpijade sporta, zdravlja i kulture trećeg doba završena je danas. Svi učesnici su veoma zadovoljni radom u proteklih nekoliko dana. Postignut je dobar slikarski nivo, moderan umetnički izraz u vidu ekspresionizma.

Veoma je važno što koncept kolonije nije tematski, što doprinosi razvoju umetničkih sloboda.

„Svi umetnici imaju iskreno osećanje za likovnost, bez obzira da li su akademski slikari ili ne. Formalno školovanje nije uvek sinonim za kvalitet, već dela koja stoje iza umetnika.“ smatra jedan od učesnika, Rade Stanojević iz Leskovca.

Nadamo sa da će i naredna kolonija biti jednako uspešna i da će odisati kreativnošću kao ovogodišnja.

Share

Ostavite odgovor