BORSKI STUDENTI BLOKIRALI FAKULTET

Bor, 4. oktobar

Oko 300 studenata Tehničkog fakulteta u Boru okupilo se u ponedeljak, 3. oktobra, na platou fakulteta sa namerom da onemoguće svečanu dodelu diploma i indeksa. Živim štitom ispred ulaza u veliku salu amfiteatra, studenti su sprečili ulazak, želeći time da iskažu nezadovoljstvo zbog nove takse koju je donelo rukovodstvo fakulteta.

Nezadovoljstvo je usledilo zbog odbijanja rukovodstva da prihvati predlog Studentskog parlamenta o razmatranju Odluke o vrednosti ESPB bodova na svim nivoima studija, objavile su „Timočke vesti“.

Kako se navodi u zahtevu Parlamenta, u Odluci o vrednosti ESPB bodova na svim nivoima studija, koja je usvojena nije bilo formulisano za koje studente se ona odnosi i u kom statusu oni studiraju, niti je bilo definisano kako će se izvoditi nastava i ostali uslovi ponovnog upisa predmeta, već je rukovodstvo Tehničkog fakulteta u Boru iznelo predlog da se to uradi u dogovoru sa Studentskim parlamentom, što nije učinjeno, tako da odluka koja stoji u zapisniku nije usvojena u pravom obliku kakva je izneta na sednici Saveta.

Naplatu bodova na Univerzitetu u Beogradu imaju još samo dva fakulteta, od 31 ukupno i kod njih se to ne primenjuje za sve nivoe i kategorije studenata. Pored toga, ti fakulteti imaju prolaznost studenata veću od 85% i po tome su među prvima na univerzitetu dok Tehnički fakultet u Boru deli poslednje mesto po prolaznosti.

Studenti na Tehničkom fakultetu nisu imali olakšice koje su imali ostali studenti na drugim fakultetima, a tiču se upisa izbornih ispita, mogućnost izbora između više predavača, kao i činjenice da se mnogi profesori pridržavaju starog načina predavanja i ocenjivanja, tako da krivica za lošu prolaznost nije samo na studentima.

Socijalno, studenti Tehničkog fakulteta u Boru nisu u mogućnosti da plaćaju ovu taksu jer je na njihov izbor upisa uticala upravo niska školarina. Kako studenti navode, da bi platili ovakvu taksu biće prinuđeni da dodatno zarađuju, a to bi odužilo njihovo studiranje, tako da ova odluka ne samo što ne pomaže bržem završetku studiranja već je veoma štetna po studente.

Budžetski studenti navode da im je obećano besplatno studiranje na teret budžeta, koje se propagira putem lokalnih medija, dok je međutim cena svake prijave ispita za njih 300 dinara, overa semestra kao i upis godine takođe 300 dinara, a sprovođenje ove odluke bi ih dodatno koštalo po svakom ispitu koji nisu položili sa po 6.500 dinara.

Neuspevši da uđe u salu amfiteatra, dekan fakulteta prof. dr Milan Antonijević je izvadio mobilni telefon i slikao sve okupljene studente koji su stajali na ulazu, uz reči da će ih imati u vidu.

Predsednik Saveta, prof. dr Živan Živković, obratio se studentima uz opasku da se ovo neće ovako završiti.

Ponovni zahtev za ukidanje odluke Saveta, biće upućen danas rukovodstvu fakulteta, dok studenti najavljuju potpunu blokadu nastave od ponedeljka, ukoliko njihov zahtev ne bude prihvaćen.

Share

Ostavite odgovor