ZAHTEVI MESNE ZAJEDNICE BREZONIK

Bor, 4.oktobar
Foto: D. Popaz

Direktor  RTB-a,Blagoje Spaskovski

Direktor RBB-a,Nebojša Radošević

Direktor TIR-a, Boban Todorović

Predsednik Opštine ,Nebojša Videnović

Zahtev

Mesna zajednica Brezonik, trenutno je u ekološkom pogledu najugroženija Mesna zajednica ali i najzapuštenija gradska Mesna zajednica..

U samom centru mesne zajednice nalaze se dva  jalovišta  iz flotacije Veliki Krivelj,u kome se igraju deca,neznajući da su isparenja  i prašina veoma štetni .Betonska  ograda  kojom je bilo ograđeno jalovište zatrpana je do kraja jalovinom,

Otpadne vode sa jame se slivaju  veoma često i preko ulice , jedna u jalovište a druga zagađuje  potok,

Ventilaciono okno jame takođe je u samom centru Brezonika.

Cevi za transport jalovine za zapunjavanje jame  često pucaju i sva dvorišta bašte i njive pord ovog transportnog sistema su puna jalovine.

Istražnim radovima Brezonik je izbušen  ko Švajcarski sir.

Vozila za transport koncentrata  i opreme često prolaze kroz naselje jer je obilaznica oko grada  u očajnom stanju,pa su skoro svi putevi  u ovom naselju uništeni.

Rudarska miniranja u jami  su razdrmala  skoro sve kuće u Brezoniku ,i sama zgrada Mesne zajednice je od potresa popucala,a i krov se pomerio pa pored toga i prokišnjava

Od potresa su se povukli izvori u i mnogi bunari su presušili.

Aerozagađenja iz toponičkih agregata su konstantna uz veliko zagađenje i uništavanje biljnog sveta  a u Brezoniku je izmeren rekord u zagađenju  sumpordioksidom  prvog januara 2009. god, i to preko sto puta veće vrednosti od maksimalno dozvoljenih..Analize zemljišta u protekloj deceniji pokazale su da u zemljištu ima teških metala i da gajenje povrtarskih  biljaka  predstavlja veliki rizik po zdravlje.

Dečiji parkić koji je pomeren  zbog  automatske merne stanice za merenje aerozagađenja ima samo  jednu polomljenu klackalicu .

Oko    zgrade Mesne zajednice nema ni asfalta ni betona  a nema ni ulične rasvete.. Vodovodne cevi su  betonskoazbestne i potrebno ih je zameniti jer  predstavljaju rizik po zdravlje.

Kanalizacija unaselju  je samo delimično završena    i potrebno je priključiti  ostala domaćinstva.

Potrebno da se hitno pristupi otklanjanju navedenih problema u ovoj Mesnoj zajednici  a ovim meštanima omogući normalan  život dostojan čoveku  te  da se osim uređenja grada i sela  uređuje i Brezonik.

Share

Ostavite odgovor