VATROGASCI SPASILI DALEKOVODE I NASELJE GHI

Bor, 6. oktobar

Požar u borskom gradskom naselju mogao da bude katastrofalan

Tekst i foto: B. Filipović

Da vatrogasci nisu stigli za minut, dva naselja GHI ili neke od kuća progutala bi vatra. Požar je zahvatio i mrežu dalekovoda od deset, 35 i 100 kilovolti, što je moglo da dovede do nesagledivih posledica. Vatra je morala da bude podmetnuta, jer ovako crn dim ne može da  se stvori bez nafte. Tek je oko 10 sati, a požar bukti, kako sve to objasniti-rekli su nam vatrogasci u glas ne verujući kako se i u gradskom području šire vatre.

I radnici Jugoistoka nisu verovali očima. Ogromni dalekovodi koji vode do pogona Basena Bor  bili su u gustom dimu i plamenu koji samo što nije zahvatio ceo kraj. Prve kuće od vatre nalazile su sa samo deset, dvadeset metara.

-Cela porodica je u strahu. Drhtimo, plamen samo što nije stigao do drvene ograde. Ovako rano da izbije požar nikad se nije dešavalo. Pre neki dan bilo je vatre u blizini, ali je izbila popodne. Događalo se i noću da se požar proširi iz okolnih šumaraka, ali ovo je uz ogradu dvorišta. Mora da je podmetnuto- uspaničeno govori Milan Miletić.

-Nemoguće je da je vatra došla sama od sebe. Požari se podmeću. Ima i piromana.  Hvala bogu što su tako brzo stigli vatrogasci. Da li neko shvata šta znači da se u vatri sruši jedan dalekovod. Ovde bi bila katastrofa- vikali su radnici Jugoistoka . Oni su blagovremeno isključili struju u celom tom delu grada.

U susednoj opštini Zaječar već dve nedelje je na snazi zabrana paljenja strnjišta i upotreba bilo kakve vatre u njivama i šumskim područjima. Do pre neki dan nije se smelo, iako je sezona spremanja ogreva, izaći u šumu sa motornom testerom. Jer, požari su buktali na sve strane. Ipak, ovaj “gradski požar” u Boru zabrinuo je ne samo vatrogasce i policiju. Zato će biti povedena najstrožija istraga kako bi se pronašli počinioci.

-Ne bi bilo loše da se uvedu danoćna dežursta svuda gde ima rastinja i u parkovima. Opasnost je prisutna, ništa se ne sme prepustiti slučaju. Ovakav gust crni dim nije samo od šipražja i suve trave-uveren je Žarko Petrović.

Share

Ostavite odgovor