НАПЛАТА БОДОВА

Бор, 07.10.2011.

Милан Стојановић, Студент продекан

Поштоване колегинице и колеге студенти:

На основу састанка који је одржан данас,  у петак 7.октобра 2011.године у просторијама Деканата између руководства Техничког факултета у Бору и представника студената )Саша Петровић, члан старог, а такође и новог сазива Студентског парламента и Милан Стојановић, вд Студент продекан), могу вас известити о одлукама које су донете, а то су:

НАПЛАТА БОДОВА

1)      Студенти који су на буџету, односно који немају ни један заостао испит из претходних гдина, наравно и у наредној години остају на буџету.

2)      Студент који је током школске године остварио услов за упис наредне школске године на буџету (48 бодова), моараће у наредну школску годину да упише све заостале испите. Бодове тих заосталих испита (на пример 15 бодова) сабира са бодовима предмета које он бира да слуша у наредној години (најмање још 45 бодова, како би до укупно дало 60 бодова) и остаје на буџету. Уколико жели студент може уписати и тај остатак бодова предмета које није изабрао, али тај износ бодов преко 60 студент ће морати да плати).У суштини, буџет, односно држава му плаћа само 60 бодова, све преко тога студент сам плаћа уколико жели те бодове и да упише.

3)      Студент са на пример 50 бодова неположених испита, не мора уписати свих 50 бодова, већ може уписати само 37 бодова, а остатак уписати наредне године.

4)      Студент који је самофинансирајући и није остварио за упис наредне школске године на буџету, уписује поново предмете које није положио. Најмање може уписати 37 бодова, а највише 90.

5)      Неположене предмете из претходних година, и студент који је на буџету, и самофинансирајући студент, могу поново слушати и поново сакупљати ве предиспитне обавезе, али уколико су задовољни и не желе поново да слушају те предмете и не морају то да чине.

6)      Сви студенти (буџет, самофинансирајући) могу слушати и полагати само оне предмете који су уписали за ту годину.

7)      Цена бода је 833.33 динара

8)      Без обзира на износ, плаћања се могу извршити у 10 месечних рата.

9)      Студенти који тек ове године по први пут постају апсолвенти, уколико су током четврте године били на буџету, или уколико су током четврте године остварили 48 бода, у апсолвентском стажу који траје годину дана, остају на буџету, односно не плаћају никакве бодове, без обзира колико имају неположених предмета иза себе, нити ће слушати поново те своје неположете предмете. .

10)  Апсолветни, који су факултет уписали 2005.године и раније, плаћаће само 5000 динара на годишњем нивоу. Уколико је такав студент којим случајем током свог студирања обновио годину и апсолвент постао са неком другом генерацијом, важиће се правила која важе са ту генераацију којој се тај студент прикључио.

СТУДЕНТСКИ ДОМ

Студенти који по први пут уписују на буџету прву, другу, трећу и четврту годину имају право на буџет. Такође и студенти који имају право да у апсолвентском стажу буду на буџету, имају право и да бораве у Студентском дому.

НАПОМЕНА

Примећене су одређене подвале приликом уплате испита од стране студентата. Да у банци уплате на пример 120 динара, онда својеручно допишу још једну нулу и онда постане 1200 динара. Моле се студенти да тако нешто не чине како не би довели себе у неповољан положај.

Договор који је данас постигнут са руководством, није типична наплата бодова, већ поновно уписивање неположених испита. Студенти сада имају могућност да упишу најмање 37 бодова, а највише 90, тако да је сада на самим студентима да одлуче колико ће новца издвојити за годину коју уписују.

Руководство факултета је расположно да о свему разговара са легитимним представницима студената, Студентским парламентом и Студент продеканом. Студентски парламент данас није успео да се конституише, тако да тренутно праве информације о одлукама које су донете данас, можете сазнати или од руководства факултета или од Саше петровића (члана и старог и новог сазива парламента) и од мене као вршиоца дужности функције Студент продекана. (мој мандат је истекао 1.октобра, тако да до избора новог Студент продекана, ја ћу врити ову функцију до даљњег)

Током следеће недеље може се на факултетау организовати и трибина где би сваки студент могао да пита оно шта га интересује, да сваки проблем или недоумица који постоје буду разрешени.

Нека свако од вас размисли да ли је и после оваквих одлука потребно да се и даље организују простести. Немојте гледати само сопствене интересе већ интереса свих студената и немојте неким својим неумереним потезима да учините лоше осталим студентима.

Share

Ostavite odgovor