SEDMI OKTOBAR – DAN OSLOBODJENJA ZLOTA

Bor, 7. oktobar

Na današnji dan oslobođeno je selo Zlot čija je osnovna škola obeležila 172 godine postojanja

Tekst: M.C.

Foto: D. Blagojević, B. Filipović

Veliko selo Zlot, podno Malinika, danas, 7. oktobra, obeležilo je Dan oslobođenja polaganjem venaca i cveća na spomenike istaknutim borcima protiv fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu. O istorijatu  i žrtvama palim za slobodu ovog sela i Srbije govorio je Brana Filipović, potpredsednik SUBNOR-a Bor. On je posebno naglasio doprinos u negovanju slobodarskih tradicija učesnika NOB-a iz ovog kraja, nedavno preminulih, Janka Ursuljanovića i Božina Jovanovića.

-Nemci su Zlot palili više puta, izgorelo je oko 300 kuća. Prilikom oslobođenja, krajem septembra 1944. godine, oslobađajući selo, izginula su i 72 boraca slavne sovjetske Crvene armije. Njima se selo odućilo ulicom “Ruskih heroja” i spomen-pločom koju je pre dve godine otkrio ruski ambasador Aleksandar Konuzin-podsetio je Filipović.

Naglašena je i potreba da se u sklopu opštinskog projekta o obnovi seoskih domova kulture poprave i spomenici i spomen obeležja u svim selima,  ali i gradu Boru. Prvi takav projekat trebalo bi uskoro  da se ostvari u Šarbanovcu.

Svečanosti u Spomen parku prisustvovala je i delegacija opštine i boračkih organizacija Gradačca u BiH.

U kulturnom programu učestvovali su đaci OŠ “Petar Radovanović” koja je danas obeležila 172 godine postojanja. Najstarijim nastavnicima i učiteljima dodeljene su jubilarne nagrade, a najuspešnijim učenicima diplome.

Share

Ostavite odgovor