Bor: Studenti najavili štrajk glađu

Bor, 11. oktobar

Studenti Borskog tehničkog fakulteta ne žele da plate i slušanje prenetih predmeta i najavljuju da će stupiti u štrajk, pišu Novosti.

Nenad Pandurević (levo) i dekan Milan Antonijević

Studenti Tehničkog fakulteta (TF) koji posluje u sastavu Univerziteta u Beogradu, najavili su u ponedeljak štrajk glađu i blokdau nastave. Oni traže da Savet TF preispita odluku o plaćanju zaostalih ispita.

– Po odluci Saveta TF, moramo ponovo da slušamo i platimo sve ispite koje smo preneli u naredne godine – objašnjava Nenad Pandurević, predsednik Studentskog parlamenta TF. – Time, iako je većina nas na budžetu, moramo da izdvojimo 833 dinara po ESPB bodu, pa po takvoj računici neki od nas godišnje moraju da plate i do 70.000 dinara, koliko iznosi školarina za samofinansirajuće.

Pandurević naglašava da je Savet TF doneo odluku o plaćanju zaostalih ispita tako što je jednostavno, preglasao predstavnike studenata.

– Zbog toga više ne želimo da učestvujemo u radu Saveta TF – kaže Pandurević. – Nadležni na ovoj visokoškolskoj ustanovi ne smeju da zaborave i da ukoliko ne bude Studentskog parlamenta, po zakonu, fakultet neće moći da dobije akreditaciju za rad.

Međutim, prof. dr Milan Antonijević, dekan TF, ističe da zahtevi studenata nisu po zakonu, koji kaže da „oni koji nisu položili ispit iz prethodnih godina, moraju ponovo da slušaju taj predmet“. On je naglasio da studenti nisu obespravljeni, već su imali velike privilegije koje sada zloupotrebljavaju.

Dekan Antonijević poziva predstavnike studenata na pregovore, uz napomenu da se protestima samo ruši poluvekovni ugled borskog Tehničkog fakulteta.

– Uostalom, sadašnjim predstavnicima Studentskog parlamenta je istekao mandat, a novi saziv nije formiran. Dakle, neka izaberu svoje legalne predstavnike, pa da počnemo da pregovaramo o njihovim zahtevima – poručio je Antonijević.

Na ovu protivrečnu izjavu profesora (poziv nelegalnim predstavnicima na razgovor) Pandurević odgovara da je rok za izbor istekao 1. oktobra, da je procedura u toku i da su oni legalni predstavnici dok se ne izabere novi Studentski parlament.

APSOLVENTI-BRUCOŠI IMA studenata koji sebe nazivaju apsolventima, a još nisu položili ispite iz prve godine – kaže dekan Antonijević. – Ja ih nazivam „apsolventi – brucoši“. Oni će definitivno morati ponovo da slušaju i polažu predmete iz prve godine.

Share

Ostavite odgovor