DEČJI PARKIĆ NA 30.000 VOLTI

Bor, 24. oktobar

Građevinska inspekcija naložila rušenje dečjeg igrališta kod doma kulture. Park bez lokacijske dozvole ometa prilaz visokonaponskim kablovima piše Lj. Trifunović, a prenose Novosti.

Park će morati da bude srušen

Najsavremenije igralište za decu, nedavno uređeno nedaleko od centralnog gradskog trga, kod Doma kulture, kao dar firme „Premer belaz“, vredno oko 50.000 evra, biće – srušeno!

U rešenju građevinske inspekcije opštinske uprave u Boru, nadležnima u SO Bor, kao investitoru, naloženo je „da u prvobitno stanje vrate parcele u ovdašnjoj Ulici Moše Pijade, na kojima su ranije bili parking prostor i deo Penzionerske ulice, a sada je izgrađeno dečje igralište“. Istina, napominje se i da je opština Bor podnela zahtev za izdavanje lokacijske dozvole, ali i da ona još nije doneta.

Nadležni u SO Bor – navodi se u rešenju građevinske inspekcije – tokom zatvaranja Penzionerske ulice, te nasipanja i zapunjavanja parkinga, rukovodili su se izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, po kojima „dečja igrališta spadaju u posebne vrste objekata, za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa za izgradnju, odnosno izvođenje radova“. Međutim, posle konsultacija sa Republičkom građevinskom inspekcijom, ustanovljeno je da se pomenuto igralište našlo na parcelama na koji taj član Zakona nije mogao da se primeni!

Podsetimo, i Dragan Milošević, direktor borske „Elektrodistribucije“, još početkom avgusta, upozoravao je da – zbog neplanske izgradnje parka za decu kod Doma kulture, kao i razmeštanja muzejskih eksponata duž ulice Zeleni bulevar – postoji realna opasnost da veći deo grada, u svakom trenutku, ostane bez struje!

Da zlo bude veće, ukoliko bi došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom, prošlo bi nekoliko dana dok ne bi uspeli da otklonimo kvar – naglasio je tada Milošević, ukazujući kako ispod sadašnjeg parka za decu prolaze tri strujna kabla, od kojih svaki ima napon od po 10.000 volti! – Kablovi su se nalazili dva metra ispod zemlje. Ali, radi izgradnje parka, nasipanjem rizle, nivo je podignut za dodatnih dva do tri metra, pa bi, u slučaju da dođe do kvara, morali da kopamo najmanje pet metara, kako bi uopšte došli do kablova.

BLOKADA OD 170 TONA KAMION za prevoz rude, čuveni „damper“ nosivosti 170 tona, koji se nalazio u park-muzeju, u centru grada, nedavno je premešten na raskrsnicu nedaleko od ulaza u Bor, te postavljen na mesto ispod kojeg prolaze četiri visokonaponska kabla: dva sa po 35.000, a dva sa po 10.000 volti. Nadležni u „Elektrodistribuciji“ još tada su upozoravali nadležne u lokalnoj samoupravi, ali uzalud…

Share

Ostavite odgovor