);
Breaking News

Novembar mesec borbe protiv raka pluća

Bor – Beograd,  1. novembar 2011. – New Media Team

Srbija se, po broju obolelih osoba od raka pluća, nalazi na trećem mestu u Evropi. Poslednji podaci pokazuju da je u toku prošle godine registrovano 4.800 novoobolelih, a među njima ima sve više žena. Od najsmrtonosnijeg i najčešćeg karcinoma u svetu svakog minuta život izgube dve osobe, 3.000 ljudi dnevno, odnosno više od milion godišnje.

Mesec novembar koji je u celom svetu posvećen borbi raka pluća, biće obeležen i u Srbiji. Kako bi se što više povećala svest o važnosti ove teme i prevenciji zdravlja uopšte, strukovna zdravstvena udruženja pod pokroviteljstvom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pokrenula su kampanju „Tvoja pluća tvoja odluka“.

„Rana dijagnostika raka pluća je veliki problem jer su respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simptoma, tako da se većina obolelih javi lekaru u proširenoj fazi bolesti. To je agresivan tumor koji zahteva kombinovane metode lečenja, ali za bilo koji terapijski pristup bitno je da bolesnik bude u dobrom opštem stanju, što je važno jer je najviše obolelih u sedmoj deceniji života. Za razliku od raka dojke, grlića materice i debelog creva gde se aktivnim otkrivanjem rane faze bolesti značajno poboljšavaju rezultati lečenja, kod raka pluća su mogućnosti skrininga ranog karcinoma mnogo manje. Značajna prevencija obolevanja je borba protiv upotrebe duvana“, kaže prof. dr Gordana Radosavljević Ašić, predsednik Udruženja pulmologa Srbijе.

Cilj kampanje „Tvoja pluća tvoja odluka“ je da ukaže građanima da obrate pažnju na zdravlje svojih pluća. Redovna briga o zdravlju je jedna od najefikasnijih mera prevencije ove maligne bolesti.

Kampanja je započela u avgustu manifestacijom “Trkom za dah”, koja je održana na bazenima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Jagodini i Subotici. Manifestacija je okupila veliki broj javnih ličnosti koje su zajedno sa posetiocima bazena, promovisale zdrav način života i podsetile koliko je korisno baviti se sportom.

Rak pluća karakteriše izuzetno visoka stopa smrtnosti. Od 10 obolelih godinu dana od dana dijagnoze preživi svega četvoro. Zbog niskog procenta petogodišnjeg preživljavanja, u SAD broj umrlih od raka pluća je veći od broja umrlih od raka dojke, kolona i prostate zajedno.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !