);

BORAČKE ORGANIZACIJE BORA, S. MITROVICE I LAĆARKA NA ISTOM, PATRIOTSKOM ZADATKU

Bor, S. Mitrovica, 02. novembar

Autor: Žarko Petrović

Boračke organizacije Sremske Mitrovice, Laćarka i Bora, zajedno sa još 60 delegacija iz cele Srbije, Hrvatske i BiH, kao i predstavnicima stranih ambasada, društava i udruženja iz zemlje i inostranstva, obeležile su 1. novembar Dan oslobođenja ovih sremačkih mesta od fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu.

Delegacija iz Bora, zajedno sa ostalim gostima, najpre je imala prijem u Gradskoj kući kod zamenika predsednika Opštine Sremska Mitrovica, Zorana Miščevića. Posle  prijema delegacije su prisustvovale svečanosti polaganja venaca i evociranja uspomena na oslobodilačke dane iz 1944. godine ispred monumentalnog spomenika u S. Mitrovici. Centralna svečanost održana je u središtu sela Laćarak  (po najnovijem popisu, ovo selo ima više od 17.000 žitelja), gde su na spomenik 700 palih boraca u Drugom svetskom ratu položeni venci mnogobrojnih delegacija među kojima je bila i borska delegacija. Pred oko 1.000 meštana Laćarka, gostima iz više desetina gradova i opština iz Srbije i obližnjih zemalja, kao i predstavnicima ambasada više zemalja, u kulturnom delu programa, stihove iz svoje najnovije knjige „Ubi me, Stepo, taj s mosta krik“ govorio je Brana Filipović.

Borani su u S. Mitrovici i Laćarku proveli dva dana i dogovarali se o budućoj saradnji sa političkim i kulturnim predstavnicima tih mesta. Suština dogovora je ispunjenje istog patriotskog zadataka-čuvanje i negovanje najsvetlijih tradicija našeg naroda.

Posetu boračkih organizacija Obrenovcu i Sremu podržala je Opština Bor.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !