„KOLEKTIV“ SE ČITA, A NE PRELISTAVA

Bor, 2. novembar

Rođendan  basenskog lista:  64 godine neprekidnog izlaženja

Autor: G. Tončev Vasilić

List Rudarsko-topioničarskog basena Bor proslavio je juče šezdeset četvrti rođendan. Njegove godine najbolji su svedok zrelosti, trajanja i poverenja, a kao pouzdani i verodostojni hroničar istorije Basena i zbivanja na ovim prostorima, ostao je najprofesionalniji štampani glasnik u regionu.

Veličina bilo kog medija ogleda se u trajanju i tiražu, pa činjenica da „Kolektiv“ decenijama traje, najbolje govori o kvalitetu i predanosti onih koji stvaraju jedan od najuglednijih fabričkih listova u Srbiji. „Kolektiv“ se čita, a ne prelistava. Čita se kao nekada, ne menjajući ni izgled ni dušu ni ćirilicu. To je, pre svega, profesionalni podvig. Čitaju ga direktori i radnici, ministri i taksisti, penzioneri i seljaci, mladi i stari, pozicija i opozicija.

Više od 20 miliona primeraka „Kolektiva“ prošlo je kroz ruke čitalaca od 1. novembra 1947. godine kada je iz štampe izašao prvi broj. On je prvi „progovorio“ u gradu bakra i (p)ostao začetnik javnog informisanja, a nenametljiva dostupnost obezbedila mu je ključnu ulogu u istoriji borskog novinarstva.

Već tri godine „Kolektiv“  ima i „vezu sa svetom“. Njegovo „izdanje na struju“  moderan je način prevazilaženja hendikepa jednomesečnog pojavljivanja pred čitaocima, a tome u prilog govori i činjenica da je posećenost online strana lista, koje su u sastavu zvanične internet prezentacije kompanije (www.rtb.rs), za tri godine povećana tri puta!  Statistika kaže da, recimo, četiri od pet posetilaca sajta RTB-a Bor pročita i vesti sa sajta „Kolektiva“. Elektronsko izdanje lista, prema evidenciji, čita se radnim danima i to oko podneva i pred kraj radnog vremena, mada server beleži i jedan „pik“ oko 23 časa, što se može protumačiti kao „provera novosti pred spavanje“.

Kada već govorimo o posećenosti sajta, treba reći i to da, pored domaće javnosti, on u poslednjih nekoliko meseci najviše privlači pažnju Nemaca, Ukrajinaca, Rusa, Čeha, Hrvata i Austrijanaca, a registrovane su i posete iz Kanade, Japana, Italije, Singapura.

Pretraživač koji ima ubedljivo najviše navođenja prema sajtu RTB-a, a samim tim i prema sajtu „Kolektiva“  jeste Google, a veliku ulogu u promociji novih vesti i sadržaja u javnosti ima i strana „RTB Bor Grupa“ na najpopularnijoj društvenoj mreži „Facebook“ koja vodi do sajta i pravi više linkova nego svi drugi eksterni linkovi zajedno.

Tokom 64 godine neprekidnog izlaženja odštampano je 2.217 brojeva „Kolektiva“ u ukupnom tiražu od preko 20 miliona primeraka. U „godišnjacima“ najstarijih privrednih novina ondašnje Jugoslavije (koje bi trebalo digitalizovati) od zaborava se čuvaju preko 200 hiljada objavljenih novinarskih informacija i više od 25 hiljada fotografija.

Share

Ostavite odgovor