POTVRDILO SE NERASKIDIVO BRATSTVO POTOMAKA STARIH RATNIKA OBRENOVCA I BORA

Bor, Obrenovac, 02. novembar

Autor: Žarko Petrović

Obrenovac je 31. oktobra dostojanstveno i svečano obeležio godišnjicu oslobođenja u Prvom svetrskom ratu. Na skupu ispred spomenika Kralju Ujedinitelju, u gradskom parku, a potom u Domu kulture, prisustvovala je i delegacija pobratimske organizacije iz opštine Bor.

Dragan Lazić, predsednik Saveza potomaka ratnika 1912-1920. rekao je da je izuzetno srećan što su se i ovog puta svečanostima odazvali pobratimi iz Bora i da se ova lepa tradicija verno čuva i nastavlja.

Pukovnik Ljubomir Marković, predsednik Republičkog odbora Saveza naglasio je značaj godišnjice i vrednosti koje neguju Bor i Obrenovac ostavljajući potomcima zavet da se časno bore za otadžbinu i nikad ne zaborave velika dela svojih predaka.

Brana Filipović, predsednik borskog Saveza podsetio je na slavnu Timočku diviziju iz Prvog svetskog rata i žrtve koje je u tom istorijskom razdoblju podnela Timočka krajina.

Domaćini su pobratimima podarili knjigu „Vojvoda Živojin Mišić – Moje uspomene“ podsećajući da njihova organizacija s ponosom nosi imena proslavljenog srpskog vojskovođe koji je vojničku karijeru započeo u bitkama protv Turaka na Kadibogazu, na srpsko-bugarskoj grabnici, u ataru staroplaninskog sela Novo Korito.

Share

Ostavite odgovor