);

URADITI PROJEKAT O ZAGAĐENOSTI BREZONIKA

Bor, 02. novembar

Zahtev MZ Brezonik

Ministarstvu zaštite životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva,Oliver Dulić

Kanadskoj EDC razvojnoj banci

Poslovodstvu RTB-a Bor

Zameniku direktora RTB-a za ekologiju Zvonko Milijić

Mesna zajednica Brezonik je jedno od najzagađenijih  naselja  usled aktivnosti Rudarsko topiničarskog basena Bor koje traje više od 100 godina,tačnije sto osam godina.Zagađenje vazduha vode i zemljišta se  sada još intezivnije nastavlja jer povećanje obima rudarenja i prerade rude i koncentrata u  metalurškim pogonima sa dotrajalom  opremom  i samo sa jednom preostalom  fabrikom sumporne kiseline  bez pogona za prečišćavanje otpadnih voda izuzetno utiče na stepen zagađenja i na što veću kontaminiranost  ljudi preko  vazduha, vode, zemljišta  ali i hrane uzgajane na ovom zemljištu.

Radi zaštite zdravlja stanovnoštva  u ovom slučaju konkretno ovog naselja Brezonik a koristeči činjenicu da je i javnost uključena putem akcije ,,OTVORENA VRATA,,u informisanje i sugestije  po pitanju izgradnje topionice i fabrike sumporne kiseline  iznosimo slediće:

Bitno je da se uradi zajednički projekat na kome bi se utvrdio sadašnji stepen komtaminiranosti vode ,zemljišta  i biljnih proizvoda i hrane na ovom terenu   štetnim jedinjenjima i teškim  metalima,što je ujedno  naš  osnovni zahtev.

Drugi je zahtev da se utvrdi koncentracija štetnih jedinjenja  i teških  kancerogenih  elemenata  u ljudskom organizmu stanovnika ovog naselja.

Zahtevamo da se u ovaj projekat uključe  i  predstavnici  Kanadske EDC banke  jer je bitno ustanoviti početno stanje kontaminiranosti ili ,, NULTO,,stanje,pre početka rada topionice  i nove fabrike sumporne  po novoj tehnologiji i u narednom periodu prati trend stepen zagađenja  vazduha ,vode ,zemlišta  ipoljoprivrednih proizvoda uzgajanih na ovom zemljištu.

Zahtevamo aktivno učešće ali i  hitan odgovor po ovom pitanju.

Savet Mesne Zajednice Brezonik

Potpredsednik Dimitrije Stojković

Share

One thought on “URADITI PROJEKAT O ZAGAĐENOSTI BREZONIKA”

  1. Lep pokusaj ali i vrlo zanimljivo na gore prikazanoj fotografiji vide se uglavnom lica koja su se u proteklih dvadesetak godina vrlo dobro situirala na racun pomaganja i zastite prava sto radnika sto mestana naselja Brezonik , medutim kad bi se izvrsila analiza njihove nepokretne imovine najmanje od svih su izlozeni pomenutom zagadenju. Kako stoje stvari i sad su sigurno u nekom dilu kako da prodaju pomenute mestane zarad svoje licne koristi. Ljubisa Brezonik.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !