BORSKI SPECIJALITET: DIREKTOR NA MESEC DANA

Bor, 7. novembar

Aktuelni direktor u borskom Centru za kulturu neće sastaviti ni mesec dana, jer nije podoban šačici “žutih”, Dinkićevih i još nekih junačina koje će brzo isplivati na površinu

Autor: Ž.P.

Nigde, čini se, direktorska fotelja nije nestabilnija u javnim i društvenim preduzećima nego što je u opštini Bor. Taj nazovimo trend ubrzane kadrovske vrteške toliko se odomaćio da je postao bljutav i nakaradan ne samo Boranima, nego i većini u partijama koje su glavni nosioci takvog bespotrebnog manipulisanja ljudima. Ti poslići nisu na odmet najpre šefčićima iz lokalne političke vlasti (primer je aktuelni DS), ali, šire posmatrano, takve rabote nemaju dublji koren. One traju za kratko, tek toliko da se smire strasti i da se udovolji “našima” i, još više, bliskim pojedinicama  od kojih zavisi jedino  snalažljivost u  marketinškim trikovima.

DS je nedavno imao izbore, izgubila je grupacija Darka Mihajlovića, dobili su jarani mladog Perišića, dr Golubovića na kvadrat, načelnika Puljecevića i još nekih iz senke koji nikako da prestanu da vedre i oblače. I zar im to “široko polje” nije dovoljno. NIJE. Oni bi da posmenjuju i direktore koji su pre dva meseca postavljeni konkursom ( Vodovod i Sportski centar) i koji su sto odsto iz njihove, ne iz neke druge, partije. “Žuti” protiv “žutih”, kako to gorko zvuči. Znaju li to u vrhu ove vladajuće stranke. Menjaće oni i direktora u Turističkoj organizaciji, tek u Centru za kulturu. Promenili bi oni i predsednika opštine i sve redom u opštinskoj vladi, u mesnim zajednicama, svuda gde im nije po sopstvenoj volji koja može da bude i problematična iz više razloga. Koga će sve ispostavljati ovi veliki znalci i neosproni genijalci u tim i takvim marifetlucima? Na sledećoj sednici SO (verovatno u četvrtak) biće vazda šale i cirhauza. Kad čujete ko će se domoći fotelja, neće vam biti lako da ne puknete od grohotog smeha. Mladi Danijel-Deni Čorboloković iako nije sastavio ni mesec dana moraće pod pritiskom neiskusnih a drčnih partijaša da ode s mesta v.d. direktora. Iako jedini, uz profesora istorije, ima sedmi stepen stručnosti i poznaje kulturna zbivanja u svom gradu, odleteće a da nije ni zagrejao stolicu. Ni kriv ni dužan postaće žrtva nezajažljivih politikanata i političkih moćnika u svojim očima. Bor je postao grad u kome se direktori vrte kao na ringišpilu. Setimo se Toplane, Vodovoda, tek Stambenog preduzeća i još pokojih ustanova, recimo Sportskog centra, pa i ŠRIF-a i famoznog Centra za kulturu. Objašnjanja zašto se tako čini uvek su štura i bezlična. Da li odlaze sposobniji ili dolaze veštiji i politički jači, pitanje je o kojem niko ne razmišlja, niti je uopšte važno. Najbitnije je ko je čiji i koliko se uklapa u neke norme ličnih interesa i još ponečega škakljivog o čemu će se tak nadugačko – kad dođe vreme – govoriti.

Možda bi ekskluzivna vest bila da u tek osnovanom JP Zoološki vrt nije promenjen ni jedan direktor. Penzioner Klime uspešno vodi firmu, a dokle će ne zna se, možda najviše do sledeće sednice SO, jer ovde i sad ništa nije sigurno, niti toliko značajno. Deni Čorboloković je mlad, bezpartijac je, nije u godinama k’o Klime pa da uredno dobija lepu penziju. On, Deni iz Brestovca, može da se vrati u svoje selo, gde će ovaj drugi. I to je briga o ljudima i – kadrovima. I tako redom, i tako dalje, i tome slično. Lepo, boga mi. Zar vas tako uče u vrhu DS-a i pomalo URS-a , i još nekih upadljivih skraćenica?

Share

Ostavite odgovor