VREBA ZARAZA U BOLNICAMA

Bor, 8. novembar

Prema istraživanju Ministarstva zdravlja, na samom dnu liste među 230 rangiranih zdravstvenih ustanova nalaze se opšte bolnice „Požarevac“, „Loznica“ i „Sombor“ i Dom zdravlja „Užice“, DZ „Voždovac“, DZ „Novi Pazar“.

Dom zdravlja u Majdanpeku

Izvor: Pravda

Ministar zdravlja Zoran Stanković nedavno je javno pohvalio zdravstvene ustanove u Srbiji koje su, prema Izveštaju nadležnog ministarstva, pokazale visok nivo kvaliteta. Istraživanje je vršeno u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a rezultati su objavljeni u nekoliko kategorija: opšte bolnice, domovi zdravlja i apoteke. Iako je ministar tom prilikom javno objavio samo po tri prvoplasirane ustanove u svakoj od kategorija, „Pravda“ je uspela da dođe do kompletnog spiska. Prema tom dokumentu, na dnu liste domova zdravlja u gradovima sa više od 50.000 stanovnika, po kvalitetu je ubedljivo najgori Dom zdravlja „Užice“, a slede DZ „Voždovac“ i DZ „Novi Pazar“. U gradovima sa više od 50.000 stanovnika najlošije stoje domovi zdravlja u Bajinoj Bašti, Lebanu i Majdanpeku.

Među opštim bolnicama najmanje poena su osvojile bolnice u Požarevcu, Loznici i Somboru u kategoriji gradova sa više od 100.000 građana i opšte bolnice „Vršac“, „Vrbas“, „Petrovac“ i „Smederevska Palanka“ među gradovima sa manje od 100.000 stanovnika.

– Za ocenu kvaliteta i rangiranje zdravstvenih ustanova koristili smo četiri grupe pokazatelja: kvalitet rada zdravstvene ustanove, zadovoljstvo korisnika pruženim uslugama, profesionalno zadovoljstvo zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi i pokazatelje koji se odnose na edukaciju i stručno usavršavanje zaposlenih – objašnjava dr Anđelija Nešković, zamenica predsednika Republičke stručne komisije za stalno unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenata koji su vršili istraživanje.

– Za nas je najvažnija činjenica da većina naših ustanova ima ujednačen kvalitet. Od 230 rangiranih ustanova samo četiri su bile u grupi sa jednom zvezdicom – kaže dr Nešković i dodaje da su najčešći problem zdravstvenih ustanova u Srbiji bolničke infekcije.

– Rezultati su pokazali da je prevalencija bolničkih infekcija oko pet odsto. Ostali neželjeni događaji, kao što su komplikacije anestezije, ponovljene operacije u istoj regiji ili pojava dekubitalnih rana, registruju se ređe – kaže dr Nešović i ističe da je cilj njene komisije dalje smanjenje učestalosti bolničkih infekcija.

Share

Ostavite odgovor