DAN PRIMIRJA 1918.

Bor, 11. novembar

Izvor: „Pravoslavlje“

Kapitulacijom Nemačke završen je Prvi svetski rat u kome je učestvovalo 36 država. Rat se vodio na tri kontinenta: u Evropi, Aziji i Africi. Bilo je oko 70 miliona mobilisanih, a poginulo je ili umrlo od rana i gladi oko 20 miliona. Najveće gubitke pretrpela je Srbija jer je u ratu stradala četvrtina stanovništva.

Nemačka je potpisala kapitulaciju u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj, 11. novembra 1918. godine u 11 časova. Kasnije je Hitler od Francuza zahtevao da na istom tom mestu potpišu kapitulaciju 1940. godine. Danas je ovaj vagon spomenik-muzej u Kompijenju.

Od 1919, 11. novembar se u zemljama Komonvelta obeležava kao Dan sećanja i odavanja počasti palima u Prvom svetskom ratu. Prvobitno se ovaj dan zvao Dan primirja jer je prethodne, 1918. godine u Parizu potpisano primirje i prestanak neprijateljstava kojim je okončan Prvi svetski rat.U Beogradu se na Francuskom vojnom groblju svake godine na ovaj dan održava ceremonija u organizaciji Francuske ambasade u Srbiji.

Posle ovog rata (koji je naš narod zvao Veliki rat, a tek posle Drugog svetskog nazvao ga Prvi svetski rat) izmenjena je karta Evrope: Austro-Ugarska je prestala da postoji; stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca; potom Poljska, Čehoslovačka, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija; Rusija je postala prva država socijalizma.

U Muzeju vagonu danas se nalaze zastave svih saveznika, među kojima je i naša.

Share

Ostavite odgovor