);

ŠKOLA „3. OKTOBAR“: PREVENTIVNO KOREKTIVNE VEŽBE

Bor, 14. novembar

Autor: Saša Čorboloković

Sve češći  alarmantni podaci dobijeni na  ispitivanja i sprovedenim lekarskim pregledima po kojima oko 20% od ukupnog broja učenika  ima ravne tabane ili neki vid deformiteta donjih ekstremiteta, kao da opominju da nešto treba odmah preduzeti kako bi se postojeće stanje promenilo.

U skladu sa tim  održan je i ogledni čas preventivno korektivne vežbe, profesorke fizičkog vaspitanja Mirjana Spasić,  u četvrtak 13. 10. 2011.god. u 18 sati u OŠ „3. oktobar“ u Boru.  Tokom samog časa prikazane su i demonstrirane aktivnosti za animiranje učenika uz primenu i korišćenje priručnih rekvizita za preventivno korektivne vežbe lore i pilatesa.   Neobičnost i nesvakidašnjost ovog časa je u  učesnicima jer ovoga puta to nisu bili učenici, već nastavnici i učitelji ove škole. Kako sama realizatorka časa, Mirjana Spasić ističe, osnovni cilj je bio da se, najpre, učitelji i nastavnici upoznaju sa osnovnim principima, metodama rada, kroz zajedničko vežbanje na rekvizitima  i spravama. Nakon toga, ideja je da svako svoje  iskustvo prenese učenicima i na taj način ih obuči u primeni i korišćenju istih radi kvalitetnijeg i zdravijeg načina življenja jer mnogo je  lakše učiti i prenositi svoja iskustva na učenike.

Lepo osmišljeno i drugačije od svega na šta smo navikli, a najvažnije da je primenljivo i višestruko korisno. Činjenica je da ako se samo istražuje, permanentno sređuju i upoređuju podaci, pravi se dobra statistika, ali ne i promena u svesti učenika da svoje navike koriguju i vrate se fizičkoj aktivnosti bez koje nema ni zdravog života.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !