RTB BOR “LAKŠI” ZA 600 MIL. EVRA DUGA

Bor, 16. novembar

Foto: M.C.

Rudarsko-topioničarski basen Bor početkom naredne godine izlazi iz postupka restrukturiranja, u kojem je još od 2003. godine, objavljuju današnje novosti.

Uslov za to je da se pregovori sa inostranim poveriocima uspešno okončaju i završi priprema za osnivanje nove kompanije.

Kompletna procedura, navodno, biće obavljena kroz ubrzani, jednodnevni stečaj, posle čega će RTB nastaviti rad kao nova kompanija – oslobođena balasta dugova, procenjenih na oko 600 miliona evra.

Po saznanjima Novosti, plan je da se dugovi koje RTB ima prema domaćim kompanijama, koji čine više od 76 odsto ukupnih potraživanja, konvertuju u kapital u budućem jedinstvenom preduzeću.
Znatno veći problem, međutim, predstavljaju pregovori sa inostranim poveriocima, koji od RTB potražuju više od 130 miliona evra.
Najdalje se odmaklo u razgovorima sa londonskom Standard bankom, a Englezi su spremni da odmah otpišu polovinu od gotovo 60 miliona dolara, bez kamata, čak i da im se ostatak plati u nekoliko rata – posle izgradnje nove Topionice…
Mnogo će komplikovanije biti postizanje dogovora sa grčkom kompanijom Mitilineos iz Atine, koja potražuje gotovo 17 miliona dolara, takođe bez kamata, te oko 4.300 tona bakra.
Novosti saznaju da su Grci izgubili spor koji su pred Arbitražnim sudom u Cirihu pokrenuli protiv države Srbije, ali su, odmah potom, podneli novu tužbu: pred sudom u Atini, naime, terete direktno RTB Bor.

Share

Ostavite odgovor