NAČELNICA LJUBINKA JELIĆ JAČA OD ZAKONA

Bor, 17. novembar

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Poštovani sugrađani,

svedoci smo nedavnog oglašavanja u javnosti načelnice Opštinske uprave Bor, g- đe Ljubinke Jelić i njenog pokušaja da nepotpunim tumačenjem Zakona o planiranju i izgradnji (član 144.) javnosti ,,objasni“ zašto neće biti ispoštovano pravosnažno i izvršno Rešenje građevinske inspekcije vezano za dečije igralište kod Doma kulture. Očigledno nesvesna šta izjavljuje, načelnica je potvrdila da je istina da su u Boru građevinski objekti, kao npr. dečije igralište zoološki vrt, izgrađeni bez građevinskih dozvola i projektne dokumentacije, i da se navodno čeka izrada i izdavanje istih, čime otvoreno priznaje da lokalna vlast nezakonito gradi u Boru.

Demokratska stranka Srbije nije ni za kakva rušenja, ali traži odgovornost onih koji grade kršeći zakon!  Ili možda treba dozvoliti svakome da gradi bez potrebnih dozvola!?

Ovim saopštenjem želimo da ukažemo javnosti da je načelnica prekoračila svoja ovlašćenja, jer je rešenje građevinske inspekcije upućeno Opštini Bor čiji je zastupnik predsednik opštine, a ne načelnik opštinske uprave. I ne samo to, načelnica opštinske uprave zloupotrebljava svoj službeni položaj, nakaradno tumači Zakon o planiranju i izgradnji (član 144.), vrši pritisak na zaposlene u građevinskoj inspekciji i direktno im se meša u upravne postupke koje vode, kako u slučaju dečijeg igrališta, tako i u slučaju zoološkog vrta.

Iznenađuje, i za OO DSS Bor je potpuno nenormalno da načelnik opštinske uprave kao diplomirani pravnik nije ukazala lokalnim vlastodršcima da pre izvođenja bilo kakvih građevinskih radova, moraju kao i ostali građani da pribave potrebnu tehničku dokumentaciju i dozvole nadležnih organa, već u javnosti brani nezakonite postupke takve vlasti i preti da neće dozvoliti da se rešenje nadležne građevinske inspekcije izvrši u skladu sa zakonom.

Da li su, građanima opštine Bor takvi pravnici i načelnici potrebni?

Zbog toga na kraju ponovo pozivamo da budžetski inspektor ne žmuri kad ide gradom, kao što to rade građevinski inspektori već da proveri zakonitost finansijskih transakcija kada je u pitanju trošenje budžetskih sredstava od donacije za bespravnu izgradnju dečijeg igrališta a bogme i zoološkog vrta, a takođe pozivamo i ministra Dulića da pre susreta blogera u Boru dođe i vidi kako mu se primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji u Boru.

Postavlja se pitanje zašto lokalna vlast nije iskoristila ,,donaciju“ na način da rekvizite postavi na sigurnu lokaciju u parku kod obdaništa „Crvenkapa”,  jer ovako kako je locirano igralište, ne samo da je nezakonito već  za našu decu nije bezbedno zbog blizine najprometnijoj saobraćajnici u Boru i samim tim zagađeno visokom koncentracijom izduvnih gasova motornih vozila. Tako bi uz poštovanje zakona naša deca bila na sigurnom, a Borani ne bi ostali bez ulice i parkirališta.

Žalosno je da aktuelna vlast ništa ne čini da smanji budžetske troškove imajući u vidu da je u 2010.-oj na ime naknade Boranima koje su ujeli psi lutalice iz opštinske kase isplaćeno oko 20 miliona dinara, a u 2011.-oj više od 24 miliona dinara. Šta se čeka sa izgradnjom prihvatilišta?! Ili možda ovo stanje, po principu i vuk sit i ovce na broji, nekima odgovara…

Luksuziranje i jeftin marketing neće usrećiti većinu građana opštine Bor koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Uvek uz svoje sugrađane,

Opštinski odbor DSS Bor

Share

Ostavite odgovor