Ka čvršćim privrednim vezama

Bor, 19. novembar

Ambasador Švajcarske u poseti Boru i Basenu

Autor: G. Tončev Vasilić

RTB. – Ambasador Švajcarske u Srbiji, Njegova ekselencija Ervin Helmut Hofer, posetio je 18. novembra Rudarsko-topioničarski basen Bor i u razgovoru sa generalnim direktorom Blagojem Spaskovskim i njegovim saradnicima istakao jaku želju za uspostavljanjem privredne saradnje sa Srbijom i borskom kompanijom.

Bilo je krajnje vreme da dođem u Bor i vidim kako radi kombinat bakra jer, ovo je ne samo moja prva poseta gradu, već, uopšte, prva poseta švajcarskog ambasadora ovom regionu. RTB Bor je fascinantna kompanija i veoma mi je drago što sam čuo da menadžment ima strategiju za njen dalji napredak koji vodi ka profitabilnom, ali  i preduzeću sa velikim stepenom socijalne odgovornosti – kazao je, pored ostalog švajcarski ambasador.

Govoreći o tome da je ova alpska zemlja odavno postala moćni trgovački centar za sirovine, delom i zbog povoljnog geografskog položaja, ambasador Hofer dodao je da Švajcarska ima puno dodirnih tačaka sa Srbijom i Basenom i izrazio nadu da je njegova prva poseta dobra osnova za buduću privrednu saradnju dveju zemalja, ali i švajcarskih kompanija sa RTB-om.

Predstavništva gotovo svih velikih svetskih kompanija koje se bave proizvodnjom ili preradom bakra nalaze se upravo u Švajcarskoj, pa nije slučajno što i Glenkor, firma sa kojom RTB dugo sarađuje, tamo ima sedište. Svaki ambasador je predstavnik države iz koje dolazi, ali i predstavnik privrede te države, pa smo zato razgovarali o mogućnostima privredne saradnje. Mesta ima, naročito u delu prerade plemenitih metala iz ovog regiona, ali i u delu rešavanja elektromreže, jer Švajcarska na vreme razmišlja kako da u budućnosti prenos struje bude pod zemljom, a ne preko stubova i žica – rekao je Spaskovski.

Nakon razgovora sa poslovodstvom RTB-a, švajcarski ambasador razgledao je pogon kriveljske flotacije i okolinu Bora, a prijem za njega bio je upriličen i u Skupštini opštine Bor.                                                                                                                 

Share

Ostavite odgovor