PREVIŠE MEDIJA, PREMALO PARA

Bor, 19. novembar

Medijska strategija Srbije

Autor: Milorad Antić

U Srbiji je oko 700 registrovanih medijskih kuća, što je previše. Iz opštinskih i državne kase, prema nezavničnim podacima, godišnje se za medije izdvaja 40 miliona evra. Ukoliko bi se pojavili i regionalni medijski servisi, još više bi se država uplela u ovu oblast u kojoj privatizacija nije spovedena do kraja, niti je ohrabrila bilo koga. Mediji bi morali da postanu preduzeća i da se ponašaju u tim okvirima.  Za „Tanjug“ se , na primer, mesečno izdvaja 24 miliona dinara, dok druge dve novinske agencije ( Beta i Fonet) za isti posao ne dobijaju ni dinar. Sve su to pitanja koja traže brze odgovore –rečeno je na savetovanju novinarskih udruženja u Boru.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a rekao je da i RTS kao državni javni servis ima problema sa  nedostatkom novca (naplata TV pretplate je 37 odsto), pa i viškom zaposlenih. U lokalnim sredinama još je teže, jer su mnogi privatizovani mediji propali, a radnici se našli na ulici.Osnivanjem Saveta za štampu biće uređen kodeks novinara, što je do sada, nažalost, bila skrajnuta priča. Pravila Saveta , za sada, prihvatila je većina, sem tri, novinske firme, od kojih je „Danas“ izrazio volju da uskoro priđe toj asocijaciji.

Zaključak je da rasprava nije puno pomogla u rasvetljavanju problema u medijima, novinarskim organizacijama i novinskoj profesiji. Utisak je da će i za proleće najavljeno usvajanje strategije ostaviti mnogo toga nerešenog i neregulisanog.

Share

Ostavite odgovor