Puna pažnja novoj topionici

Bor, 19. novembar

Održana prva sednica Saveta za ekologiju RTB-a Bor

Autor: G. Tončev Vasilić

RTB. – Odluka menadžmenta Basena da oformi savetodavno telo koje će mu pomagati u donošenju važnih odluka u oblasti zaštite životne sredine, jeste još jedan korak napred ka pravilnom upravljanju RTB-om, čulo se, pored ostalog, 18. novembra, na prvoj sednici Saveta za ekologiju. I ovaj savet je, naime, kao i preostala tri (za geologiju, rudarstvo i metalurgiju) formiran sa ciljem da poslovodstvu i organima upravljanja kompanije pruži kvalitativnu podršku prilikom kreiranja strateških planova i najvažnijih odluka za dalji napredak Basena.

Tu smo da našu struku ugradimo u budućnost RTB-a i primenimo je u radu kompanije na najbolji mogući način – kazala je, objašnjavajući ulogu Saveta za ekologiju, njegova predsednica prof. dr Snežana Šerbula sa borskog Tehničkog fakulteta. Obraćajući se kolegama i stručnjacima iz Beograda i Bora dodala je: –  Očekivanja su velika, ali su i potrebe za ovim savetom, takođe, velike. U naredna dva meseca punu pažnju posvetićemo Projektu modernizacije topionice i usaglašavanju stare opreme sa novom, BAT tehnologijom. Pošto do kraja ove godine Basen mora kanadskoj EDC banci da podnese izveštaj o napretku izgradnje nove topionice, na sledećem sastanku razgovaraćemo o tom dokumentu i eventualnim predlozima kako ga, ako je potrebno, učiniti kvalitetnijim i sadržajnijim – rekla je prof. Šerbula.

Savet za ekologiju RTB-a Bor čine najuglednija imena u oblasti zaštite životne sredine, kako borskih naučnih institucija (Tehnički fakultet  i Institut za metalurgiju i rudarstvo) tako i naučnih ustanova iz Beograda (Gradski zavod za javno zdravlje i Rudarsko-geološki fakultet, Odsek za hidrogeologiju). Pozdravljajući prvo zasedanje ovog osmočlanog tela generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski poručio je da moto njihovog rada treba da bude „ekologija ispred ekonomije“.

Share

One thought on “Puna pažnja novoj topionici”

  1. „ekologija ispred ekonomije“!? (Mosu Blagoje)
    „Očekivanja su velika, ali su i potrebe za ovim savetom, takođe, velike.“ (prof. dr)
    Namere i deklaracije su jedno, a delovanje ostaje abstraktna velicina!
    Tuzna bajka u nastavcima!!!!

Ostavite odgovor