DANAS JE ARANĐELOVDAN

Bor, 21. novembar

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i pravoslavni vernici danas slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, praznik ustanovljen u prvim vekovima hrišćaske propovedi

Praznik posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju sveta u kome su prisutni kao branitelji čovečanstva od zla i palih anđela, jedna je od najčešćih krsnih slava pravoslavnih Srba.

Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama, obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.

Prema predanju, arhistratig Mihailo, koji je sabrao vojsku anđela da bi se suprotstavili silama zla palog anđela Lucifera (Satanaila), uvršćen je u kalendar Hristove crkve u četvrtom veku, a SPC ga obeležava svake godine 21. novembra.

Sveti arhangel Mihailo je najugledniji među bestelesnim silama i najbliži nebeskom prestolu i smatra se da je on spasio vojsku anđela od ponora palih Satanailovih anđela.

Ovaj praznik pravoslavni Srbi slave kao Aranđelovdan, a u narodu se veruje da je sveti arhangel „živi svetac“ pa se u nekim krajevima na slavske obrede ne iznosi žito.

Prema učenju Crkve, prvi anđeo je od početka stvaranja sveta prisutan među ljudima kao „živa sila nebeska“ i nije čovek koji se posvetio i ušao u red svetih svojim svetim delima.

Crkva kaže da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali Svetom arhangelu Mihailu. Na pravoslavnim ikonama se arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci.

Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi danas i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860).

Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.

Share

Ostavite odgovor