KOREJCI ĆE ULAGATI U PROIZVODNJU BAKRA

Bor, 23. novembar

Autor: G. Tončev Vasilić

Republika Koreja zainteresovana je da uloži do 100 miliona evra u proizvodnju bakra u RTB-u Bor i na taj način razvije bliskije partnerske odnose između borske i korejskih kompanija u oblasti rudarstva. Ovo je, pored ostalog, u razgovoru sa generalnim direktorom Basena Blagojem Spaskovskim i njegovim saradnicima, izjavio ambasador Republike Koreje u Srbiji, Njegova ekselencija Kim Kvang-Keun. U delegaciji korejske ambasade, koja je 22. novembra posetila Bor i kombinat bakra, pored ambasadora ove azijske zemlje, bili su njegov savetnik Li Hjeon-Đun i direktor  korporacije „Jura“ za Srbiju Nam Jongvu.

Srbija i Republika Koreja su uspostavile saradnju pre 21 godinu, a moja uloga ovde je da te konstruktivne i dobre poslovne odnose razvijem, i to u svim oblastima. Želim, pre svega, da unapredim veze korejskih kompanija sa RTB-om, pa sam danas u gradu bakra, tim povodom, imao veoma uspešne razgovore sa generalnim direktorom RTB-a. Nadam se da ćemo, na osnovu onoga o čemu smo pričali sa gospodinom Spaskovskim, u budućnosti ostvariti dobre rezultate na obostranu korist – kazao je ambasador Kvang-Keun.

Saradnja sa korejskim kompanijama može biti konkretizovana na nekoliko „polja“ – dodao je Spaskovski. – Prva mogućnost jeste ulaganje u razvoj i eksploataciju jamskog ležišta „Borska reka“, druga je investiranje u proizvodnju bakra iz majdanpečkog „Južnog revira“, a treća oblast je rudnik „Cerovo“. O obliku saradnje ćemo tek razgovarati jer su zajednički interesi nešto čime moramo da se rukovodimo, pošto bez njih nema uspešnog biznisa – rekao je prvi čovek RTB-a. Pritom je podvukao da kombinat bakra, pored prirodnih, ima i ljudske resurse koji sutra mogu biti na raspolaganju zajedničkoj ili samo korejskoj firmi koja će investirati u eksploataciju bakra.

Koreja je zemlja koja se intenzivno razvija i Basen već sarađuje sa „Jurom“, korporacijom koja posluje u dva srpska grada. Razgovarali smo, zato, i o tome da ova korejska firma razmotri mogućnost otvaranja još jedne fabrike u Boru gde bi im proizvodnja, zbog blizine sirovine i malih troškova transporta, bila najisplativija – dodao je Spaskovski.

Nakon razgovora sa poslovodstvom RTB-a, korejski ambasador je, u pratnji svojih sunarodnika, razgledao pogon kriveljske flotacije, stari borski kop i Topionicu, a prijem za delegaciju ove dalekoistočne zemlje bio je upriličen i u Skupštini opštine Bor.

Share

Ostavite odgovor