Šta možeš da vidiš u Boru? Belog lava!

Bor, 24. novembar

Zoološke vrtove u Srbiji imaju Beograd, Jagodina i Subotica, a od danas i Bor, i to sa sve belim lavom.

Foto: Milorad Antić Pirke

Direktor Beogradskog zoološkog vrta Vuk Bojović i pisac Dušan Kovačević, otvorili su Zoološki vrt u Boru na površini od dva hektara, objavljuje Beta, a prenosi Mondo.
„Sudbina borskog Zoo vrta će zavisiti od Borana, i nadam se da neće doživeti sudbinu koju je nekada imao zoo vrt u Beogradu, kome su stanovnici grada okrenuli leđa“, rekao je Bojović na otvaranju.
On je podsetio da je u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo 12 zooloških vrtova, među njima i vrt u Brestovačkoj banji kod Bora, koji je devedesetih godina prestao da radi.
„Ovo je veliki uspeh Borana koji su od neiskorišćenog prostora za samo tri meseca angažovanja radnika dobili jedan vredan prostor za uživanje. Danas belog lava u svojim vrtovima nemaju Rim, Pariz, London, Beč i Moskva, ali ga zato ima Bor“, kazao je direktor Beogradskog zoo vrta.
Bojović je poklonio belog lava vrtu u Boru. Zoološke vrtove u Srbiji sada imaju Beograd, Jagodina i Subotica.
Prema rečima koordinatora izgradnje vrta Milinka Živkovića, sada je otvoren samo prvi deo te ustanove u kojem su smeštene 53 vrste životinja.
„Postoje mogućnosti za proširenje vrta na sedam hektara i na proleće pripremamo izgradnju druge faze u kojoj će se napraviti objekti za smeštaj slona i žirafe, ali i biti izgrađena botanička bašta“, rekao je Živković.

Pored više vrsta papkara, lama, emua, zebra i jelena, Borani mogu da vide i kojote, vukove, lisice, tigra, medvede, belog lava i lavicu, 15 vrsta zmija, majmune, iguane, kornjače i krokodile.
Planira se da u tom objektu posla bude za 15 radnika, koje obučavaju radnici beogradskog zoo vrta, a najbolji će biti primljeni na posao nakon testiranja.
Izgradnja tog objekta deo je kampanje za razvoj turizma u opštini Bor, u okviru koje će biti renoviran Hotel „Jezero“ na Borskom jezeru, izgrađeni novi sportski poligoni, hipodrom i tereni za golf, a završeno je i skijalište na Crnom vrhu, za čije je potrebe preuređena žičara i nabavljen tabač snega.
U izgradnji zoo vrta, angažovani su radnici borskih javnih komunalnih preduzeća, a po preporuci opštinskih čelnika, volontrali su i radnici nekih kulturnih ustanova.

Share

Ostavite odgovor