);

DR BALAŠEVIĆ: ZAHTEVAĆEMO OSTAVKU DRAGANA ŽIKIĆA

Bor, 28 novembar

Autor: M.C.
Više od godinu dana je prošlo od vanrednih lokalnih izbora i formiranja nove vlasti u Boru, kako ocenjujete rad vladajuće koalicije?- bilo je prvo pitanje Medija centra Bor dr Predragu Balaševiću, odbornikui SO Bor i predsedniku Vlaške demokratske stranke Srbije ( VDSS). Dr Balašević je, vlada mišljenje u javnosti, danas najkonstruktivniji i najhrabriji odbornik u SO Bor, pa je to i glavni razlog za ovaj razgovor.

-Nova vlast koju čine  koalicija(G17+,DS SPS) došla je  na krilima velikih obećanja u vidu boljeg života,smanjenja siromaštva, otvaranja novih radnih mesta,dovođenja investitora……Sve to smo mogli čuti u predizbornoj kampanji od šefova tih političkih partija iz Beograda i njihovih lokalnih funkcionera.Međutim, danas se u Boru ne živi bolje,javna preduzeća i dalje posluju sa gubitkom(Toplana,Vodovod),opštinski budzet se zadužuje novim kreditima, veliki novac iz budzeta se odvaja za ŠRIF(blizu 35 miliona dinara) i na taj način se taj mediji zloupotrebljava u korist vladajuće koalicije.Sa druge strane, ne postoji transparentnost u trošenju novca iz budžeta i ako se zatraži da se to vidi, kako sam ja to pokušao na poslednjoj sednic SO, dobijam optužbu da sam protiv grada i građana.Svedoci smo da se na dva meseca menjaju pojedini direktori javnih preduzeća i ustanova zbog unutar stranačkih sukoba.Sve to ukazuje da političke partije koje su na vlasti ne zanima status građana i njihovi problemi već njihovi i stranački interesi. Ono što se radi i gradi, na primer, park za decu ispred Doma kulture, gradi se bez urbanističke dozvole. Zato je građevinski inspektor  naložio rušenje.

 Kao odbornik SO Bor da li ste zadovoljni radom Skupštine?

Kao odbornik Vlaške demokratske stranke i predsednik odborničke grupe VDSS-DSS koja je u opoziciji, nisam zadovoljan, naročito vođenjem sednica lokalnog parlamenta od strane njenog predsednika Dragana Žikića.

Šta konkretno zamerate Žikiću ?

Prevashodno stalno kršenje poslovnika i statuta opštine Bor. Favorizanje odbornike vladajuće koalicije kojima se daje reč i onda kada za to nemaju pravo po poslovniku,potom  odobrava o temama diskusije koje nisu na dnevnom redu, a odbornicima naše odborničke grupe  ne daje se mogućnost da obavljamo  funkciju onako kako to poslovnik i statut opštine predviđaju .Blagoja Spaskovskog, odbornika vladajuće koalicije  Žikić  ne sme ni da  opomene, njemu se daje reč kada on to poželi, on flagrantno krši poslovnik, govori i po 45 minuta. I gotovo uvek govori izvan teme.

Da li ostali odbornici uzimaju učešće u radu Skupštine?

-Veoma retko,u ime vladajuće koalicije to uglavnom čini gospodin Spaskovski i to najčešće zloupotrebljavajući skupštinsku govornicu vređajući i omalovažajući naše odbornike. Na taj način  Žikić  krši statut opštine.

-U junu je recimo VDSS  pokrenuo peticiju za ponovo vraćanje emisije na vlaškom u programsku šemu TV i radija Bor. Prikupljeno je 2.600 potpisa građana i predato SO. Po zakonu i statutu opštine, u roku od 60 dana od prijema peticije, predsednik SO je bio u obavezi da je uvrsti u dnevni red i stavi na razmatranje odbornicima SO Bor. To  Žikić nije učinio, iako je bio u  obavezi i za to nije pretrpeo nikakvu konsekvencu, ni zakonsku ni političku. Zato ostali odbornici ne učestvuju u radu Skupšnine na način kako to predviđa poslovnik. To biste trebali njih da pitate, jer možda postiji strah kako se ne bi svojim diskusijama zamerili  Spaskovskom koji ne voli kritike i koji, imam utisak, pored funkcije generalnog direktora RTB obavlja i funkciju predsednika opštine. Bez njegovog odobrenje ništa se u opštini ne može raditi, ni uraditi.

Na poslednjoj sednici SO vaša odbornička grupa je napustila sednicu. Zašto?

– Zbog  kršenje poslovnika i statuta opštine od strane predsednika Skupštine Dragana Žilića i zato će naša odbornička gupa VDSS-DSS zatražiti Žikićevu ostavku.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !