);

Najbolji projekat „Dvorište mladih“, volonterske grupe „Bekstrim“ iz Bačke Palanke

Beograd, 5. decembar

Ministarstvo omladine i sporta zajedno sa Delegacijom Evropske unije

obeležilo Evropsku godinu volontiranja

Predstavnici 25 najboljih volonterskih omladinskih akcija u 2011 sa ministarkom i zam Del EU
Predstavnici 25 najboljih volonterskih omladinskih akcija u 2011 sa ministarkom i zam Del EU

Ministarstvo omladine i sporta i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji obeležili su Evropsku godinu volontiranja dodelom nagrada za tri najbolje volonterske akcije. U okviru programa „Mladi su zakon!“, Ministarstvo omladine i sporta finansiralo je 153 projekta u iznosu od skoro 13 miliona dinara. Ova inicijativa, važan je doprinos realizaciji Nacinonalne strategije za mlade i u skladu je sa Zakonom o mladima. Nagrade za prva tri mesta dodelili su ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković i Adriano Martins, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Prvo mesto osvojila je volonterska grupa „Bekstirim“ iz Bačke Palanke sa projektom „Dvoriše mladih“. Oko 100 volontera učestvovalo je u uređenju prostora u kome će mladi iz tog grada razvijati svoje ideje iz kulture i umetnosti. Drugo mesto pripalo je grupi „Joj, evo ih ovi“ iz Novog Pazara, sa projektom „Budimo ono što mnogi nisu, nosimo toleranciju u našem biću“. Kroz predstavu edukativnog karaktera trupa je prenela svojim sugađanima poruke koje su podstakle toleranciju prema marginalizovanim grupama. Na trećem mestu je Đački parlament Druge tehičke škole iz Kragujevca sa projektom „Jedni za druge“, koji je imao za cilj međugeneracijsku saradnju i  ulepšavanje prostorija u domu za stare. Najviše glasova osvojenih na Fejsbuku pripalo je projektu „Ekološka soba“ Studentskog parlamenta prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša. Kroz taj projekat organizovano je više ekoloških radionica, akcija čišćenja fakulteta, a učesnici su kreirali i kante od otpadnih materijala.

Adriano Martins, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, dodelio je u ime žirija deset nagradnih putovanja najistaknutijim članovima omladinskih volonterskih grupa.

U okviru programa „Mladi su zakon!“ Ministarstvo omladine i sporta organizovalo je po drugi put konkurs za najbolju volontersku akciju, koja je ove godine izazvala još veće interesovanje mladih aktivista. Prošle godine finasirano je 25 projekata iz 25 okruga u Srbiji, dok je ove godine podržano 153 projekta. Treći konkurs za volonterske akcije,  MOS će raspisati početkom 2012. godine.

U velikom finalu našlo se 25 najbolje ocenjenih omladinskih volonterskih akcija iz 25 okruga Srbije, a mogu se pogledati na Fejsbuk stranici „Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta“.  Akcije su aktivno uključile mlade u društvene tokove, dale doprinos zajednici i zaštiti životne sredine i uređenju prostora za kvalitetno provođenje vremena.

Voditelj programa bio je Igor Brakus, a program je upotpunjen muzičkim numerama akapela sastava „Glas’ne’žice“ i mjuziklom teatra „Džep“.

Ministarka omladine i spota i II nagradjeni
Ministarka omladine i spota i II nagradjeni
Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !