);

„Прахову” прети ликвидација

Bor: 8. decembar

Неготинска општина захтева раскид уговора са грчким купцем и тражи заштиту државе, piše Politika

Неготинска општинска управа послала је јуче званични допис премијеру Србије Мирку Цветковићу и надлежним републичким министрима, са захтевом да узму у заштиту Индустрију хемијских производа у Прахову, највеће предузеће ове комуне. Неготинци обавештавају премијера и Владу да је у два од пет зависних предузећа у овом комбинату (у „Солима” и „Ђубривима”) већ уведен стечај и да ће 160 од укупно 500 радника остати без посла. Неизвесна је судбина и целог комбината, коме прети и ликвидација, с обзиром на то да се грчка фирма „Неохимики”, која је „Прахово” купила 2007. године, не придржава уговора о приватизацији.

– Прави корак на путу опоравка је раскид уговора с купцем који не измирује обавезе и враћање предузећа у државно власништво – пише у допису који је упућен надлежнима у Влади Србије.

У неготинској општини подсећају да је „Неохимики” купио „Прахово” за пет милиона евра и обавезао се да ће у предузеће у року од две године уложити 20 милиона евра. Али, од обећаних инвестиција у уговореном периоду није било ништа, па је на захтев купца који се правдао светском кризом, Агенција за приватизацију рок за инвестирање продужила за пет година.

И даље нема инвестиција и опет се купац жали на светску кризу, а запослени и бивши радници се буне. И због тога што се купац не придржава уговорене обавезе да радницима исплати све заостале зараде – укупно око пет милиона евра. Више пута радници су протестовали у центру Неготина, блокирали улаз у праховску компанију. У међувремену, после дугог спорења и одлагања, радницима је исплаћено око милион и по евра. Извесно је, међутим, да остатак неће бити исплаћен до 31. децембра ове године, како је договорено, па су радници већ одлучили да туже грчку компанију.

У допису Влади Србије, неготински званичници наводе да запослени у „Солима” и „Ђубривима” нису обавештени да је у њиховим погонима уведен стечај, баш као што је ускраћен одговор представника грчке компаније новинарима, који су тражили да званично буду обавештени о стечају и стању у овој компанији.

Неготински званичници кажу да држава треба да узме „Прахово” зато што је у питању производња вештачких ђубрива, стратешки важне сировине за српску пољопривреду. „Борски комбинат бакра”, произвођач стратешки значајног метала, већ је у државном власништву, а управо је Бор и основао „Прахово”, 1957. године да би у њему прерађивао сопствене нус-производе и еколошки се заштитио од њих, пре свега од сумпор-диоксида, сумпорне киселине и пиритних огоретина. И годинама је „Прахово” успешно пословало у саставу „Борског комбината бакра” и запошљавало и до 4.500 радника. До пре две деценије праховски комбинат био је највећи произвођач вештачких ђубрива и највећи произвођач натријум-триполифосфата, основне сировине за детерџенте, и једини произвођач криолита за алуминијску индустрију и „беле чађи” за гумарску индустрију…

Неоспорно је, кажу у Неготину, да је „Прахово” држави неопходно и због вештачких ђубрива и екологије Бора, управо из разлога због којих је и основано пре 54 године. Посла за праховске хемичаре биће и више од 2014. године пошто Бор, заједно са новом топионицом, гради и нову фабрику сумпорне киселине, годишње производње од 300.000 тона. А добри су и изгледи да се Србија и „Прахово” ослободе и увозних сирових фосфата пошто они, извесно је, могу бити замењени нашим фосфатима, одличног квалитета, из Лисине, код Босилеграда…

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !