ODLUKA O DAVANJU STATUSA SRBIJI ZA ULAZAK U EU U MARTU!

Bor, 9. decembar

Evropska unija odložiće za mart 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji, saznaje RTS u Briselu.

Evropska unija planira da odloži za mart 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.

U Nacrtu zaključaka o kojem će raspravljati evropski lideri, a u koji je imao uvid dopisnik RTS-a, navodi se:

„U cilju davanja statusa zemlje kandidata Srbiji u martu 2012. godine, Evropski savet zadužuje Savet ministara da proveri i potvrdi da li Srbija pokazuje uverljivu posvećenost i ostvaruje dalji progres u primeni sporazuma postignutih u dijalogu sa Kosovom, uključujući i IBM (integrisano upravljanje prelazima – prim. red.), da li je postigla sporazum o regionalnoj saradnji i aktivno sarađivala na omogućavanju sprovođenja mandata Euleksa i Kfora“.

U nacrtu zaključaka još se kaže da Evropski savet konstatuje značajan napredak koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju Kopenhaških kriterijuma i zahteva iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i ostvarivanje u potpunosti zadovoljavajućeg nivoa saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Pozdravlja se, takođe, obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, postizanje sporazuma o IBM i napredak ka potpunoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Share

Ostavite odgovor