RTB Bor i Petrohemija su najveći zagađivači u Srbiji

Bor, 9. decembar

Kvalitet životne sredine u Srbiji je u 2010. godini bio zadovoljavajući, a najveći zagađivači su i dalje RTB Bor i Petrohemija, rekao je danas Momčilo Živković, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Živković je istakao da su termoelektrane u celom svetu pa i u Srbiji veliki problem.

– Ali su velike termoelektrane ugradnjom filtera smanjile emisiju štetnih materija- rekao je Živković.

Tihomir Popović, iz Agencije za zaštitu životne sredine, je predstavljajući izveštaj o stanju životne sredine u Srbiji rekao da u najvećim urbanim sredinama poput Beograda, Niša i Novog Sada, ali i Bora kvalitet vazduha nije zadovoljavajući.

– Najdominantniji primer lošeg kvaliteta vazduha je područje Bora i to je rezultat industrijske aktivnosti koja na veliku sreću ima trend poboljšanja – rekao je Popović.

Kada je reč o emitovanju sumpor- dioksida, Popović, je kao najveće zagađivače istakao termo i termoenergetska postrojenja Obrenovac, Kostolac i Kolubara i dodao da je za emitovanje azotnih oksida u Srbiji jedan od najvećih krivaca saobraćaj.

 Kao tri crne tačke Popović je istakao u Beogradu Bulevar despota Stefana u pravcu ka Pančevačkom mostu, u Novom Sadu potez od Futoške pijace prema autobuskoj stanici, i u Nišu potez prema Niškoj banji.

Nebojša Veljković, iz Agencije za zaštitu životne sredine, rekao je da je kvalitet svih površinskih voda u Srbiji u kategoriji dobar, i da je najslabiji kvalitet zabeležen na Velikom bačkom kanalu, odnosno u zoni Vrbas- Kula – Crvenka, objavljuje današnji Blic.

Share

Ostavite odgovor