);

Iznenađujuć pad cene zlata

Bor, Beograd, 16. decembar

Jedini „sigurni izlaz“ iz krize valuta poslednjih meseci za investitore je bilo zlato. Ali, prethodnih dana, cena ovog metala na svetskim tržištvima, ipak, pada, pišu Novosti.

– Kretanje cene zlata treba posmatrati u nešto dužem vremenskom intervalu, jer, od početka godine ono beleži rast vrednosti od oko 15 procenata – objašnjava za „Novosti“ Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest grupe“. – Aktuelni pad cene posledica je strepnji ulagača da bi globalna ekonomija mogla mnogo da uspori. Posledično, padaju cene svih resursa, pa i zlata.

Damjan Mencej, direktor „Ilirika investments“, ističe da je glavni trend cene zlata rastući, a očekivani pad koji se desio u poslednjih nekoliko dana prestavlja samo korekciju glavnog trenda, jer se priroda kretanja cena ogleda u ciklusima.

– Cena zlata može eventuelno da padne do 1.530 dolara, granice na kojoj je bilo najviše transakcija, odnosno na ovoj granici cena postaje atraktivna za investitore koji već imaju zlato – objašnjava Mencej za „Novosti“. – Očekuje se da će baš oni povećavati svoju imovinu u zlatu i da će se njihovom reakcijom nastaviti glavni trend rasta cene zlata do projektovanog istorijskog maksimuma od preko 2.000 dolara za finu uncu.

SVE NA DOLE

POSLE pada evra na gotovo godišnji minimum vrednosti u odnosu na dolar, pojeftinila je i sirova nafta na berzama u Njujorku i Londonu. Padaju i cene akcija kompanija na evropskim berzama.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !