);

NOVA GODINA POČINJE SKUPOĆOM

Bor, 29. decembar

Već za prve dane naredne godine trgovci najavljuju nove, naravno, više cene u radnjama i na pumpama. „Teži“ cenovnici za akciznu robu – gorivo, cigarete, kafu, alkoholna pića…

SREĆNA Nova 2012. sa novim cenama. Takva čestitka dočekaće kupce u radnjama već prvih dana naredne godine. Zbog povećanja akciza i drugih troškova poslovanja, po cenama višim za dva do 12 odsto prodavaće se cigarete, alkoholna pića, kafa, ali i pojedina sredstva za higijenu, slatkiši, mlečni proizvodi… Na tom spisku u prvom kvartalu godine je i gorivo, koje će poskupeti za devet odsto, objavljju Novosti.

Tako će litar goriva već na startu Nove godine poskupeti za više od 5. dinara. Akcize u ceni dizela „teške “ su 37, a u ceni benzina 49,5 dinara!

– S obzirom na trenutnu situaciju, sumnjamo da će država odustati od usklađivanja ili od podizanja akciza na maksimalni nivo. S druge strane, distributeri nemaju mesta za manevar, pa će se taj iznos prevaliti na krajnjeg potrošača – ocenjuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

A trgovci napominju da će narednih dana, krajem ove i početkom sledeće godine, poskupeti i pojedine vrste kućne hemije, kao što su sredstva za čišćenje i neke vrste omekšivača. Nove cene uvećane za nekoliko procenata stići će i za mleko i jogurt pojedinih proizvođača. U nekim trgovinskim lancima najavljuju i poskupljenje konzervirane robe, začina, nekih slatkiša, i to u rasponu od dva do četiri procenta.

Cigarete vodećih proizvođača poskupeće za pet do 10 dinara po paklici. Tako će crveni „marlboro“ umesto 160 koštati 170, „filip moris“ će poskupeti na 140, „bond“ sa 95 na 105, a „klasik“ sa 100 na 110 dinara. Nove cene stupiće na snagu polovinom januara, tačnije od 16. januara, a posledica su usaglašavanja cena sa rastom akciza i godišnjom inflacijom.Već početkom februara kupce će dočekati poskupljenje crnog napitka za pet odsto. To za pet do 10 dinara. Po novim, višim cenovnicima, prodavaće se i alkoholna pića.

TEČNI naftni gas takođe će poskupeti zbog usklađivanja akciza, koja je trenutno 17 dinara. Međutim, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije stižu upozorenja da će „plin“ poskupeti i po drugom osnovu.

– Od 1. januara trebalo bi da stupi na snagu novi pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu na veliko, po kome će za TNG biti potrebni rezervoari od najmanje 3.000 kubika, a za druge derivate najmanje 5.000 kubika. To je izdatak, samo za iznajmljivanje tolikog prostora, od oko 600.000 evra godišnje. I to će, naravno, platiti potrošači – upozorava Mićović

KOMUNALIJE UZ skuplje akcizne prizvode, kupce u narednom periodu u pojedinim opštinama u Srbiji očekuju i veći računi za komunalne usluge. U pojedinim mestima poskupeće i gradski prevoz, održavanje zgrada, usluge vrtića, vode za piće, iznošenje smeća, naknade za građevinsko zemljište…

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !