);

KAD DOKTORIRAM IDEM U PENZIJU

Bor, 31.decembar

Slavica Miletić, sekretarica s diplomom mastera

Autor: B.Filipović

Iako je mirne duše na mestu sekretarice direktora Instituta za rudarstvo i metalurgiju mogla da sačeka penziju, Slavica Miletić, u 46. godini je upisala menadžment na Fakultetu za menadžment u Zaječaru, a u 50. godini, 7. jula, lani, diplomirala sa prosečnom ocenom 9,24. Ni to joj nije bilo dovoljno. Na borskom Tehničkom fakultetu završava, o roku, masters studije, odsek industrijski menadžment, sa prosečnom ocenom 8,56. Danas je doktorant na prirodnim resusima u Zaječaru.

-Radni vek počela sam u zaječarskoj fabrici mernih transformatora, u Odeljenju elektronike. Dolaskom u borski Institut za bakar nastavljam sa elektronikom u Inovacionom centru. Tek 1996. godine, legenda borskog rudarstva, dr Rade Kojdić postaje direktor Instituta za bakar i uzima me za sekretaricu. On, a kasnije i ostali direktori Instituta, prof. dr Nedeljko Magdalinović i posebno prof. dr Vlastimir Trujić nagovaraju me da nastavim školovanje, jer su uvideli moje intelektualne sposobnosti. Nisam ih razočarala. Verujem da ću doktorirati u 53. godini života, zaposliti se negde godinu, dve, i tek onda otići u penziju. Volja sve pobeđuje-priča Slavica.

Uz majku su i deca krenula putem učenja. Ćerka je diplomirala elektroniku u Minhenu, u Nemačkoj, i već radi u firmi Intel. Sin studira mašinstvo u Kragujevcu. Suprug je odavno zaposlen na železnici. Od svih ima ogromnu podršku.

-Mnogo sam učila, pokatkad 17 sati dnevno. Sa knjigom legnem, sa knjigom ustanem. Kad sam bila mlada studirala sam elektroniku.Udala sam se rano, brzo su stigla deca i stalo se sa školom. Nemam mira, puna sam pozitivne energije. Nađem vremena da obiđem majku u okolini Vlasinskog jezera, odlazim i kod svekrve. Dok je ćerka studirala, po mesec dana, bila sam sa njom u Nemačkoj. Obišla sam tu veliku zemlju, upoznala ljude-kazuje Slavica podsećajući da voli i da kuva, mesi kolače, pite, radi sve kućevne poslove.

Da li je nešto važno propustila?

-Zapostavila sam prijatelje. Spremam se da i to nadoknadim. neće mi oni zameriti, ispunila sam i njihovu želju, završila sam master studije. Neće izostati ni doktorska diploma. Garantujem-odsečno reče naša sabesednica.

Slavica ne zaobilazi ni Sportski centar i plivačke bazene. Često, i leti i zimi, dnevno pliva po sat, dva. To joj je omiljena rekreacija koju, veli, neće nikad napustiti. Jer, posle napornog plivanja, lakše se uči. I bolje pamti.  

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !