);

RTB BOR DUGUJE ZA POREZ 55 MILIONA EVRA

Bor, 10. januar

Izvor: Novosti, Lj. Trifunović

Izgleda da ima budućnosti za Rudarsko-topioničarski basen Bor

Iako je transformacija Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) “Bor” u jedinstveno preduzeće najavljena pre ravno tri godine do toga još uvek nije došlo. Razlog tome je, kako tvrdi Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB,to što još uvek nije došlo do konačnog dogovora sa domaćim i inostranim poveriocima borske kompanije o regulisanju dugova.

– Sa mnogim domaćim poveriocima postignut je povoljan dogovor, ali on ne može da stupi na snagu dok ga ne potvrdi Vlada Srbije – naglašava Spaskovski. – Međutim, mnogi komercijalni poverioci se ne odazivaju na razgovore. Ne bih da imenujem, ali jedan od njih, a rečje o “velikom igraču”, pozivan je na pregovore pet puta. Čak je sam određivao termine, ali još nijednom nije došao.

Spaskovski naglašava da će dug RTB, koji po njegovim rečima “nije mali”, prema EPS, državnim fondovima i bankama biti konvertovan u kapital i iznosiće više od 90 odsto akcija u novom preduzeću.

A, prema listi Poreske uprave Srbije, RTB “Bor”, koji je u postupku restrukturiranja od 2003. godine, jedan je od najvećih poreskih dužnika. Po tom spisku, rudnici bakra u Boru i Majdanpeku, kao i Topionica i rafinacija bakra, koji posluju u sastavu RTB, državi za porez duguju gotovo četiri milijarde dinara.

Ako se tme doda i dug privatizovane Fabrike opreme i delova u stečaju, koja je do promene vlasniče strukture bila u sastavu RTB, proizilazi da je ukupan dug “Bora” za porez veći od 55 miliona evra, što borsku kompaniju, od svih aktivnih firmi koje posluju u Srbiji, stavlja na drugo mesto najvećih dužnika za porez, odmah iza JP “Za podzemnu eksploataciju uglja”.

STRUJA

Po nezvaničnim podacima, EPS od RTB potražuje 4,3 milijarde dinara. Međutim, krajem 2009. godine, zaključkom Vlade Srbije, deo duga borske firme prema domaćoj elektroenergetskoj kompaniji od gotovo pet milijardi dinara, već je konvertovan u kapital EPS U RTB.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !