);

RTB Bor: Za poreze, doprinose i struju lani uplaćeno 5, 27 milijardi dinara

Bor, 13. januar

„Novi“ RTB, onaj koji je 2009. godine ponovo iz pepela počeo da se rađa, danas uredno izmiruje sve tekuće obaveze prema državi i partnerima, pa je prošle godine za poreze i doprinose plaćeno 2,72 milijarde dinara, a samo za struju 2,55 milijardi – kaže prvi čovek kombinata bakra. – Basen je danas stabilna kompanija, kompanija koju i poslovne banke i strane firme smatraju poželjnim partnerom u biznisu – Sve boljim proizvodnim rezultatima, dodaje, opravdano je veliko poverenje države koja je „stala“ iza nas, ali ne novcem iz budžeta, već garancijama za kredite.   
Ne poričući da Rudarsko-topioničarski basen Bor državi za porez duguje blizu četiri milijarde dinara, generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski izjavio je da je dug prema Poreskoj upravi Srbije napravljen u ranijem periodu, a da poslednje tri godine uredno izmiruje sve tekuće obaveze prema državi i partnerima, te da je samo prošle godine za poreze, doprinose i struju uplaćeno 5,27 milijardi dinara!
–U poslednjem kvartalu pretprošle godine došli smo u situaciju da poreze i doprinose možemo da plaćamo u punom iznosu, pa smo cele 2011. sve obaveze prema državi izmirivali uredno i u celosti. RTB je, primera radi, tada za poreze i doprinose izdvojio dve milijarde i 720 miliona. Od te sume, 2,35 milijardi dinara su obaveze iz zarada, a 370 miliona dinara slilo se u republičku i kase lokalnih samouprava u Boru i Majdanpeku po osnovu ekoloških i drugih taksi. I ne samo to, od tada tačno „u dan“ plaćamo i ne male obaveze za struju, naftu i ostalo. Niškom „Jugoistoku“ smo, recimo, u 2011. godini za struju platili dve milijarde i 550 miliona dinara. Pa, samo decembarska faktura, plaćena uoči Nove godine, „teška“ je 230 miliona dinara! Zato slobodno mogu da kažem da „novi“ RTB Bor, onaj koji je 2009. godine ponovo počeo iz pepela da se rađa, danas uredno  izmiruje sve tekuće obaveze prema državi i partnerima. Takođe, tvrdim da kombinat bakra više nikada neće biti gubitaš i da će iz godine u godinu samo povećavati neto prihod – rekao je Spaskovski podvlačeći da će stari dug Basena prema EPS-u, fondovima, bankama, samim tim i ovaj prema Poreskoj upravi Srbije, biti konvertovan u državni kapital po izlasku kompanije iz restrukturiranja.
Basen danas kao pouzdanog klijenta vide i sve domaće poslovne banke koje bez dvoumljenja i podozrenja „prate“ investicione planove kompanije. – Sve to – dodaje – govori u prilog činjenici da je RTB Bor sada stabilna kompanija, kompanija koju i strane firme smatraju poželjnim partnerom u biznisu.
Prvi čovek Basena podseća i da je, zahvaljujući podršci Vlade Srbije i njenom poverenju u novi menadžment, borska kompanija još pretprošle godine prekinula neslavnu tradiciju gubitaša i tada, prvi put posle dve decenije, zabeležila pozitivno poslovanje. – Mada finansijski rezultati za 2011. nisu zaključeni, siguran sam da će biti bolji od onih koji su ostvareni 2010., a tada smo, podsetiću, godinu završili sa 35,5 miliona dolara neto prihoda iz tekućeg poslovanja. Sigurnost mi ulivaju proizvodni rezultati jer je prošle godine dato 30 odsto više bakra. Radilo se i štedelo u isto vreme (troškovi su u kumulativu skinuti za 32 procenta), pa je tako na najbolji mogući način opravdano veliko poverenje države koja je „stala“ iza nas, ali ne novcem iz budžeta, već garancijama za kredite. Prošle godine je, recimo i to, u Basenu posao dobilo 200 ljudi, a ove godine će bar još toliko radnika biti uposleno jer nas čeka revitalizacija „Cerova“, izgradnja flotacije šljake, pogona za prečišćavanje otpadnih voda itd – istakao je Spaskovski.
G. Tončev Vasilić

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !