);

OPUSTELE OPŠTINE NE MOGU SAME

Bor, Boljevac, 21. januar

Da bismo ih zadržali u našim školama, đaci u opštini Boljevac autobuski prevoz ne plaćaju

Dr Nebojša Marjanović

Izvor: Politika

Zašto se u opštini Boljevac tako vidno, iz popisa u popis, smanjuje broj stanovnika? Najpre, naša opština je skrajnuta sa glavnih saobraćajnica, tako da ne možemo očekivati da će se kod nas neko masovno doseljavati.

Stanovništvo se ovde dugi niz godina bavilo poljoprivredom, a pre svega stočarstvom, i preduzeća koja su nekada radila na ovom prostoru uglavnom su na tome zasnivala svoj proizvodni program. Savremeni trendovi u razvoju poljoprivrede se, međutim, odriču tradicionalnog načina proizvodnje, a liberalizacija proizvodnje i otkupa dovela je do toga da sitni poljoprivrednici više nemaju izvesne cene i mesta gde će plasirati svoje proizvode. Poljoprivreda, koja je nekad bila okosnica razvoja sela, sada to više nije, i današnja sela zamiru.

Sada je u selima uglavnom starije stanovništvo, a neka naselja su ostala i bez školskih odeljenja. Na primer, selo Mirovo je imalo veliku osnovnu školu a sada jedan đak iz ovog mesta putuje u Boljevac. Ili, Krivi Vir, koji je nekada bio opština, sada ima školu bez đaka, to jest nekoliko njih iz ovog sela putuje u susedno Lukovo.

Opština je poznata i po nešto većem učešću vlaškog življa u ukupnom stanovništvu, s tim što su ova sela demografski postojanija. To su recimo: Podgorac, Bogovina, Osnić, Valakonje…

S druge strane, pretežno srpska sela kao što su Mirovo, Ilino, Rujište, Krivi Vir, Jablanicabeleže veliki pad broja stanovnika.

I pored svega, opština nastoji da obezbedi što bolje uslove za život stanovništva. Izgradili smo put do svakog naselja, a gradimo i makadam do seoskih njiva. Ulažemo u sela koja su turistički zanimljiva (Krivi Vir, Ilijino, Rtanj). Krivi Vir je opsednut i vetroparkom, pa su ljudi u ataru ovog sela počeli masovno da kupuju zemlju. Ili, u Jablanici, gde mnogi idu u lov, skoro svaka druga kuća se adaptira. Time se sad mahom bave penzioneri koji su u mladosti ovde živeli, a danas se vraćaju.

Ali sve su to sporadični slučajevi koji ne mogu da reše problem prostornog pražnjenja, po površini, jedne od većih opština u Srbiji.

Imamo i svakodnevnu, do svakog sela, autobusku liniju, đaci prevoz ne plaćaju zato da bismo ih zadržali u našim školama. Imamo zdravstvene stanice skoro u svakom selu, lekar dolazi jednom ili dva puta nedeljno, dok su medicinske sestre stalno u ambulantama. Međutim, selo sa malim brojem stanovnika ne može da ima svog lekara jer takvi su (evropski) standardi: opština sa 13.000 stanovnika može da ima odgovarajući broj lekara, iako je stanovništvo veoma udaljeno od zdravstvenih stanica.

Ipak, kada me pitaju šta će se sa ovim prostorom dešavati u sledećih dvadeset godina, na osnovu nekih činjenica – ja nisam pesimista. Imam u vidu to da se rekonstruiše magistralni put od Paraćina prema Zaječaru i dalje do bugarske granice. Zatim, da će proizvodnja zdrave hrane biti sve važnija, izvori vode takođe, a u svemu tome mi ne oskudevamo. Kao i u šumama. Imamo i uslove za razvoj turizma (planina Rtanj).

Ovde smo doveli i nekoliko firmi (proizvodnja industrijskog uglja, tekstila, biomase); za nekoliko meseci otvorićemo barički pogon za proizvodnju privrednog eksploziva… To su neki od razloga zbog kojih govorim o našim razvojnim perspektivama, mada, naravno, sadašnja sela sa staračkim domaćinstvima time neće oživeti.

Niti smatram da opustele opštine mogu same, bez pomoći države, da rešavaju ove populacione probleme. Za to su potrebne promene u državnoj politici, a pogotovo investicionoj, koja će više uvažavati potrebe pojedinih regiona. To se pogotovo odnosi na istočnu Srbiju koja bi trebalo da ima veći uticaj na republički budžet. Sada tog uticaja nema jer mi iz ovog dela Srbije imamo možda dva-tri poslanika u skupštini, a poslanici uglavnom slušaju svoje partijske centrale.

Zato ističem primer Jedinstvene Srbije, regionalne partije sa dobrim pozicijama u vlasti koja veoma utiče na kreiranje državnog budžeta. Da i ovaj prostor ima takav uticaj verujem da bi to promenilo i investicionu politiku države prema našim opštinama.

Predsednik opštine Boljevac

Nebojša Marjanović

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !