);

OPLANETI SE! RECIKLIRAJ

Bor, 21.01.2012.

 Osnovna „Branko Radičević“ u Boru bila je domaćin prve kreativne radionice u okviru projekta OPLANETI SE: RECIKLIRAJ kojoj se od ove godine priključilo i Društvo mladih istraživača Bor. Slogan ovog projekta je „BOR JE ZA BOLJE ORGANIZOVANU RECIKLAŽU“.  Organizovana edukativno-kreativna radionica o reciklaži označava početak realizacije projekta i samo je prva u nizu projektovanih aktivnosti.

Radionica je jedna od mnobrojno planiranih aktivnosti  kojima se želi podići svest dece i građana kao i lokalne zajednice u celini o značaju reciklaže otpada. Projektom su pored radionica u osnovnim i srednjim školama, studentskom centru, u narednom periodu predvidjena i organizacija kvizova znanja, likovni, literarni i foto konkursi  o reciklaži. Završna manifestacije Projekata  „Oplaneti se: recikliraj“ biće maja ove godine velikom akcijom prikupljanja otpada u Boru.

 

Možda niste znali ?

1. REDUCE – u potpunosti izbeći ili smanjiti upotrebu proizvoda i ambalaže za jednokratnu upotrebu, upotrebu plastike i kupovati proizvode pakovane u staklu ili eventualno limenkama.

2. REUSE – ponovo upotrebljavati ambalažu u neke druge svrhe pre nego je odlučimo baciti

3. RECYCLE – sve ono što nismo uspeli izbeći ili ponovo iskoristiti treba odlagati na za to predviđena mesta kako bi se recikliralo umesto da se baca.

Simbol strelica koje idu ukrug koji je opšteprihvaćen kao simbol za materijale koji se mogu reciklirati na plastičnim proizvodima samo označava tip plastike, a ne činjenicu da se materijal zaista može reciklirati. Ovo često zbunjuje potrošače, čak i one koji se trude postupati na način koji nije štetan za okolinu, i daje im lažnu sliku da će ta plastična ambalaza ili proizvod zaista biti reciklirani. Unutar strelica se nalazi broj, od 1 do 7, koji označava tip plastike. Broj 1 su PET boce, koje se mogu reciklirati (mada opet samo jednom), dok broj 3 označava PVC koji je na veoma lošem glasu. Recikliranje stakla, papira i limenki treba da bude prioritet, dok plastiku jednostavno treba izbegavati zbog stvaranja ogromnih količina otpada sa kojim nemamo gde, i zbog posledica po naše zdravlje. (PVC kese i sl…)

 

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !