Tadić 542 metra ispod zemlje

Bor, 31. januar

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da Srbija ima veliki potencijal u rudarstvu i da je obaveza države da dovrši istraživanja.

Izvor: B92, Tanjug, Beta

On navodi da građani treba da znaju kakav je geološki bilans Srbije.
„Ne treba kreirati bajke o neverovatno bogatoj zemlji Srbiji i na bajkama zasnivati budućnost, već precizno i pouzdano istražiti šta Srbija ima u geološkom smislu i na osnovu toga napraviti jedan plan i mapu razvoja“, rekao je Tadić.
Predsednik je istakao da svaka zemlja ima obavezu da analizira koji su njeni prirodni potencijali i dodao da razvoj u domenu geologije mora biti usaglašen sa zaštitom životne sredine.
Kao primer on je naveo severni deo Srbije, oblast izuzetno bogatu naftom i gasom, te ukazao da su tu moguća istraživanja u naftu i gas.
Prema njegovim rečima tu NIS zajedno sa Gaspromom vrši istraživanja i mi na kraju procesa moramo saznati kakvi su stvarno geološki potencijali razvoja Srbije.

„Verujem da u ovoj deceniji možemo dovršiti značajan nivo istraživanja koristeći nove tehnologije“, naglasio je Tadić u izjavi, koju je novinarima dao, u kafiću na 11. horizontu borske jame, odnosno na 542. metru ispod zemlje.

Svaka zemlja, prema njegovim rečima, mora da analizira i sve strateške materijale i sirovine, i energente i da istovremeno razvoj u domenu geologije usaglasi sa zaštitom životne sredine.

To važi kako za Srbiju, tako i čitav region, ali posebno važno za koncipiranje takvog razvoja jeste, kako je naglasio Tadić, da imamo investicije u obrazovanje kako bi iz godine u godinu stvarali radni potencijal da imamo maksimalan efekat korisnog dejstva.

„Naša strategija u razvoju rudarstva podrazumeva da što više sirovine plasiramo u finalne proizvode i zbog toga valjaonice jesu prirodan nastavak posla, na primer, u Boru“, kaže on.
Tadić navodi da „to važi i za industriju kablova. U auto-klasteru smo dosta toga učinili u dvodjenju kablovske industrije, podizanju potencijala automobilskog sektrora, što je prirodan i logican nastavak rudarskog sektora, kako bismo imali maksimalan efekat korisnog dejstva, kako ne bismo izvozili samo rudu, već finalni proizvod“.
Za Bor je, prema njegovim rečima, od presudne važnosti kako će izgledati dalja tehnologija u obradi rude, kako će izgledati čitav proces zaštite životne sredine, jer ovaj kraj Srbije ne samo što je davao našoj zemlji, njenom razvoju, već je mnogo kuburio zbog nedovoljno investicija u zaštitu životne sredine.

Moramo voditi računa o našim radnicima i rudarima, jer je njihov posao direktno povezan sa razvojem naše zemlje, podvukao je on.

„Imali smo prilike da obiđemo radove na novoj topionici, imali prilike da vidimo potencijal novih bušotina. Imao sam razgovor sa upravljačkom strukturom RTB Bora vezano za buduća istraživanja i razvoj grada Bora, koji je direktno zavisan od rada rudnika“, dodao je Tadić čestitajući direktoru RTB Bor na razvoju grada.

Korišćenjem novih tehnologija moramo mnogo raditi na istraživanju za budućnost, dodao je on ukazujući da moramo investirati u istraživačku opremu.

„Srbija ima veliki potencijal u rudarstvu. Imamo mnogo oblasti koje još nisu istražene. Neke od tih oblasti Srbije su predmet sadašnjih istraživanja. I zapadna Srbija, Raška oblast, jug Srbije, ne samo kopaonički kraj, i ovde istočna Srbija, to su sve oblasti pogodne za istraživanje koje puno obećavaju“, istakao je on.

Boris Tadić je, povodom uspeha srpskih sportista, ukazao da su metaforički i rudari šampioni, koji svakodnevno u svojoj oblasti ostvaruju velike pobede.
Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski istakao je da se u eksploataciji rude koriste najsavremenije metode, koje su, takodje, i jeftine i dodao da u rudniku trenutno radi 136 visokokvalifikovanih rudara, a kada izađu prve generacije iz tehničke škole sa rudarskih smerova zapošljavaće se još po 60 radnika godišnje. On je, predstavljajući specifičnost novootvorenog kafića na 11.horizontu borske jame, naglasio da će to biti turistička atrakcija koja će obogatiti ponudu Bora.
Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da bi u narednih osam godina u rudarstvo u Srbiji trebalo da bude direktno investirano tri milijarde evra. Dulić je istakao da je 2011. bila sjajna za rudarstvo u Srbiji, i da je u rudarskoj proizvodnji zabeležen rast od 10 odsto, što je najveći rast od svih privrednih grana, a donelo je dve milijarde dolara profita onima koji su se bavili tom privrednom granom. Oliver Dulić je naveo i da je namera da 2020.godišnji profit od rudarstva dostigne pet milijardi dolara, da se u toj grani zaposli 35.000 radnika, i da rudarstvo prestane da bude sinonim za teške uslove rada i siromaštvo.

Share

Ostavite odgovor