);

KUČIĆE BUREKOM VRAĆA U ŽIVOT

Bor, 1. februar

Boranin Milorad Antić Pirke  i po najgoroj zimi odlazi na Borsko jezero da hrani zaboravljene pse

Autor: B.F.

Milorad Antić Pirke, poznati borski skulptor, jedan je od retkih vikendaša na Borskom jezeru koji svaki drugi, treći dan, i po najvećoj hladnoći, snegu i ledu, odlazi iz Bora do 18 kilometara udaljene svoje kućice za odmor u krajoliku Dolina mira, gde ga s nestrpljenjem i neviđenom radošću čeka pet, šest izgladnelih pasa.
-Oni se trude da čuvaju moju, ali i okolne vikencice. Ne odlaze i na minus 16,17 stepeni, ni po snegu do pojasa, mada su suočeni sa varljivim zimskim ćudima prirode. Hrane nigde nema, jedino ako im neko donose. Jedno kuče je moje, ostali su odnekud došli i tu ostali. Od skromne penzije izdvojim malo para za benzin i hranu gladnim životinjama. Imam razumevanja i u privatnim mesarama koji daju kosti i otpadke koje posle kuvam i tako pravim obroke-kaže Antić oduševljen privrženošću umiljatih i beskrajno odanih prijatelja.
Antić napominje da su ovi psi i preko celog leta u Dolini mira, u blizini jezera. Oni se tu i štene, ljubomorno čuvajući „svoju teritoriju“. Svako ih od „letnjih vikendaša“ posebno voli i pazi, tako da nije ni čudno što su zavoleli ceo kraj i ni po koju ceni, i po najgoroj ciči zimi, ne bi napustili Borsko jezero.
-Ovi „jezerski“ kučići nisu napušteni, niti su psi lutalice. Mnogi vikendaši (ima ih oko 2.500) u kasnu jesen puštaju svoje pse u gradski atar Bora kako bi mogli lakše da prezime. Ovi iz Doline mira ne odlaze daleko, oni su ovih ledenih dana negde u zaklonima ili u kući od betonskih blokova koju sam im jesnas napravio. Kad gazde ponekad obiđu vikendice, poneko im donese uglavnom starog hleba-priča Pirke podsećajući da „njegovi psi“ najviše vole – bajati burek.
-Kupujem od pekara neprodati burek, bajat dan, dva. Tepsija staje 50 dinara. Kad stignem i osete miris bureka, psećoj sreći nema kraja. Onda se i ja, iako prozebao, raspoložim-veli naš sagovornik ne spominjući da  ove kuce opstaju u životu jedino njemu zahvaljujući.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !