);
Breaking News

EPS može da izdrži bez restrikcija najviše 10 dana

Bor, Beograd, 9. februar

Elektroprivreda Srbije može da izdrži bez restrikcija struje još sedam do 10 dana ako se nastavi ovako visoka potrošnja, izjavio generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Izvor: Emg.rs, Beta
EPS nema više nikakvih mogućnosti da poveća proizvodnju struje, a više nema ni tehničkih mogućnosti za povećanje uvoza struje, koji je dostigao maksimum, rekao je Marković za RTS. On je zbog toga još jednom apelovao na potrošače da smanje potrošnju struje.
Smanjenje potrošnje od sedam odsto očuvalo bi stabilnost elektroenergetskog sistema, a to bi bilo moguće ako svako isključi jednu sijalicu, jednu ringlu ili jedan štap u kvarcnim grejalicama, rekao je Marković.

EPS počeo isključenja, zamrznuta oprema u Kolubari
Elektroprivreda Srbije saopštila da je počela hitno da isključuje industrijske potrošače prema naredbi Vlade Srbije, pošto apeli za smanjenje potrošnje struje nisu urodili plodom.
„Izuzetak mogu biti samo ona preduzeća čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i u tim slučajevima doći do isključenja sa mreže“, kazao je Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem.
Manasijević je naglasio da je od jutros kritično stanje na kopovima Rudarskog basena Kolubara, koje ugljem snabdeva najveću termoelektranu u Srbiji Nikola Tesla. „Zbog temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, došlo je do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana“, istakao je on.
Vlada Srbije je odlučila sinoć da radi zaštite energetskog sistema ograniči isporuke struje određenim ustanovama i kompanijama koje su veliki potrošači, a nisu od vitalnog značaja za svakodnevno
funkcionisanje.
„Građanima i ustanovama koje obezbeđuju vitalne usluge, a to su toplane, bolnice, vodovodi, prehrambeni kombinati i slične, struja neće biti isključivana“, saopštila je Vlada sinoć.
Lokalnim samoupravama naloženo je ukidanje dekorativne i reklamne rasvete.

Danas ili sutra odluka o neradnim danima sledeće nedelje
Komandant Štaba za vanredne situacije i ministar za unutrašnje poslove Ivica Dačić izjavio je da bi danas ili najkasnije sutra trebalo da bude doneta odluka o tome koji će dani sledeće sedmice biti neradni, zavisno od procene elektroenergetske situacije i vremenske prognoze. „Pitanje je da li treba raditi i u ponedeljak i utorak ako se proceni da je za pojedine institucije bolje da ne rade“, kazao je Dačić.
Ministar je upozorio da Srbiji preti energetski kolaps ako ne budu primenjene sve mere štednje. „Ako se ne bude štedelo najviše će trpeti građani, pošto će i njima biti uvedene restrikcije“, kazao je Dačić.

Share

One thought on “EPS može da izdrži bez restrikcija najviše 10 dana”

  1. Nazalost sad je stani pani nema dovoljno el. energije ali kad bi neko pokusao da sagradi mikro ili mini elektranu u Srbiji za svoje potrebe spopali bi ga i kurta i murta jos kad bi hteo da to prikljuci na sistem elektroprivrede da visak plasira na trziste necete verovati treba mu po trenutno vazecem zakonu preko cetrdeset (40) sto dozvola sto saglasnosti na koje ceka minimum dve godine. Sta mislite gde je onda problem?

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !