);
Breaking News

GORSKA SLUŽBA SKIDA LEDENICE I U BORU

Bor, Beograd, 10. februar

Slučaj devojčice u Boru koja, „videvši spasioce i vatrogasce pod opremom i sve sa cepinima u rukama prestravljena odbila je da ih pusti da prođu kroz stan” javlja Tanjug.

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije se preko svojih stanica i mobilnih timova uključila u akciju skidanja ledenica u Beogradu, Boru i Zaječaru.
U saradnji sa vatrogasnim jedinicama uklanjane su ledenice koje su pretile građanima, a tročlani tim GSS iz stanice u Boru nastaviće i sledećih dana saradnju sa vatrogascima na najkritičnijim mestima u Boru i Zaječaru, navedeno je u saopštenju.
U Beogradu će dva tima GSS nastaviti sa dežurstvom u vatrogasnoj stanici u ulici Mije Kovačevića, odakle će kretatati na teren po pozivu građana.
Stanice i mobilni timovi GSS u Boljevacu, Knjaževacu, Kruševacu, Čačaku, Novom Sadu i Užicu su od početka vremenskih neprilika u pripravnosti i pritiču u pomoć građanima u situacijama gde druge službe ne mogu biti od pomoći, uz saradnju na dnevnom nivou sa Sektorom za vanredne situacije i lokalnim kriznim štabovima.
U saopštenju se ukazuje na slučaj devojčice u Boru koja, „videvši spasioce i vatrogasce pod opremom i sve sa cepinima u rukama prestravljena odbila je da ih pusti da prođu kroz stan“.
Navodi se i slučaj starice „koja, posle uklanjanja bloka od skoro jednog kubnog metra leda koji visi između krova i terase, moli spasioce da se popnu i na krov, zakrpe i pričvrste oluk koji već dugo čeka na opravak“.
Redovno dežurstvo GS S na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini se rutinski sprovodi već godinama uz odličnu saradnju sa JP Skijališta Srbije.
GS S je dobrovoljna i neprofitna organizacija sa dugom tradicijom rada na teritoriji Republike, a danas broji između 100 i 150 aktivnih spasilaca raspoređenih po Srbiji, različitih kategorija i specijalnosti.
Po Zakonu o vanrednim situacijama GS S Srbije je pripala obaveza da spasava sa nepristupačnih terena, bilo da se radi o podzemlju, planini ili posebnim uslovima u urbanim sredinama. GS S je punopravni član Republičkog štaba za vanredne situacije.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !