);

SNEG ZAUSTAVIO CEO BOR

Bor, 13. februar

Ne pamti se kad je nevreme kao sada paralisalo život u gradu bakra

Autor: B.F.

Rudarski Bor ne pamti kad je zbog snega, leda i niskih temaratura (i do 18 stepena ispod nule) zaustavljena proizvodnja u rudnicima, flotacijama i topioničkim pogonima. Jer, svako stajanje skupo košta. Suočeni sa preporukom Vlade da se smanji potrošnja struje (Bor je najveći potrošač električne energije u zemlji), ali i višednevnim nevremenom, odgovorni su morali da uvedu stroge režime rada.
-Na kopovima mašine stoje, u flotaciji se radi “na hladno”, redukovana je i proizvodnja u topionici. Nevreme je glavni krivac. Pokušaćemo  za nedelju dana ponovo da uspostavimo redovan radni režim, ali sada je to nemoguće- kaže Mirko Grčić, zamenik generalnog direktora RTB Bor.
Od danas je put u selo Gornjane ponovo zavejan. Ni ostali seoski kolovozi nisu  raščišćeni i opasno je sedati za volan. Prema Majdanpeku i preko Crnog vrha za Žagubicu saobraćaj je u prekidu, nije bolje ni preko Rtnja za Sokobanju. Snegom i ledom okovana je i Stara planina. Vozovi kroz Timočku ktrajinu već treći dan ne saobraćaju.
-Sve činimo da uspostavimo život u gradu i selima. Pred vikend pročistili smo put do Krivljea i Gornjana, odneli hranu i lekove ugroženim porodicama, spasili smo više ljudi u planinskim selima. Grejanje je sada kvalitetno, struje ima, događa se da pokatkad nestane voda. Preporučili smo svima da ne rade ove nedelje, sem ko zaista mora zbog prirode posla-ističe Nebojša Videnović, predsednik Opštine Bor.
Nedaleko od bolnice, u starom delu grada, danas je, zbog vlage u elektro-instalacijama, izgorela kuća. Za vikend je kod Borskog jezera, najviše zahvaljujući vatrogascima, spašen autobus sa sedmoro putnika.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !