);
Breaking News

IZVIĐAČ OKA SOKOLOVA

Bor, 21. februar

Bobana Veličković, prvi olimpijac u istoriji Bora

Autor: B.F.

Bor, sportski grad, dobio je prvog olimpijca u svojoj istoriji  (gradom je proglašen 1947.godine), Bobanu Veličković, osvajača, po drugi put (u seniroskoj konkurenciji) zlatne evropske medalje u gađanju vazdušnim pištoljem, overenom vizom za Olimpijadu i bronzane  medalje u sastavu reprezentacije Srbije sa evro-prvenstva u Finskoj. Malo ko, pa i ona lično, nije očekivao toliki uspeh, pogotovu što je Olimpijada izborena u poslednjem času.

-Nisam verovala da ću osvojiti i zlato. Srećna sam i ponosna. Predstavljaću svoj Bor i svoju Srbiju na Olimpijadi. Boriću se i u Londonu da osvetlam obraz-rekla je Bobana u telefonskom razgovoru nakon ogromnog uspeha za srpski sport.

Tek što je mlada Boranka, do nedavno učenica Gimnazije, sada student turizma u Beogradu, izborila učešće na Olimpijadi, njeni prijatelji iz kluba i obožavaoci okupili su se u restoranu “501” da skromno proslave uspeh svoje ljubimice.

-Oduvek sam verovao u Bobanu. Nije bilo lako, godinama je od Jasne Šekarić pozajmljivala pištolj na takmičenjima, nije imala halu, borila se kao lav i – izborila. Poslednje dve, tri godine grad i RTB Bor imali su razumevanja i to je urodilo plodom -presrećan je Boban Marković, trener i čovek koji uz Bobanu proveo najviše vremena bodreći je i učeći.

Minulog leta razgovarali smo, u novoj streljani, sa Bobanom i njenim trenerom. U Sportskom centru Bor, u još nedovršenom prostoru, borsko “zlatno devojče” je očevidno s puno zadoovljstva, satima pucalo u metu. Marković nam je još tada rekao da će njeno vreme tek doći i da Olimpijada u Londonu nije daleko.

-RTB Bor i direktor Blagoje Spaskovski od srca su pomogli da dobijemo  bolje uslove za rad, mada treba još ulagati u ovaj sport – kazao je Marković. I bio je u pravu. Danas se to najbolje vid

Bobana ume da razgovara sa novinarima, sa svojim Boranima, sa svakim. Ona je skromna, vredna i – oduševljena svojim izviđačkim odredom “Čoče”. Kad je bila drugi razred Gimnazije, susrela se s novinarima na Krnjoj jeli, na Dubašnici. Rekla je…

-Od malena  sam sa izviđačima, jer volim prirodu i drugare, moju generaciju.

Neko je, više u šali, upitao gde joj je pištolj? Uz osmeh je odgovorila:

-U džepu. Uvek je uz mene.

Bobanu će u Boru, kao i 2010., kada je osvoila prvo evropsko zlato, dočekati ceo grad. Uz nju je, možda i najviše, kombinat bakra. I svaki građanin ove lepe rudarske varoši.

-Bobana je od trenutka “osvajanja” vize za Olimpijadu možda i najzaslužniji građanin ovog grada. Nemamo koga drugog, od političara do vrhunskih stručnjaka, da je ispred nje, i zato je ona naš najveći ponos-izjavio je Nebojša Videnović, predsednik Opštine Bor.

A to što joj je i predsednik Srbije čestitao, to je, rekli su nam u Bobaninom taboru, još jedno, posebno drago priznanje ne samo za nju, nego i njenog trenera,  Streljački klub “Bor 030” i celu porodicu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !