);
Breaking News

PROFESORU SVE PETICE

Bor, 21. februar

Slobodan Knežević sedmi put najomiljeniji profesor borske Gimnazije

Autor: B. Filipović

Učenici borske Gimnazije, sedam poslednjih godina uzastopno, izabrali su mr Slobodana Kneževića, profesora fizike, za najomiljenijeg. U tom nesvakidašnjem izboru pomogla im je, u organizaciji, i matična Mesna zajednica „Mladost“. Godine 2005. maturanti su se jedini setili svog profesora i dodelili mu diplomu „Najbolji profesor Gimnazije“ i ručni sat sa posvetom. Posle te odluke, ova počast nije nikome više pripala.

-Sat i danas s ponosom nosim. Jer, to mi je najdraža nagrada i priznanje, mada  nikad neću zaboraviti ni uspehe mojih učenika na mnogobrojnim republičkim, i ranije, saveznim takmičenjima. Ukupno 21 nagrada. U Gimnaziji radim 29 godina, i deceniju na borskom Tehničkom fakultetu. Moje časove slušali su i studenti kojima fizika nije bila obavezan predmet- priča Knežević

Da bi se posvetio fizici, najviše su uticali otac Bogoljub, profesor matematike, i nastavnik fizike Vera Jerić iz Prve beogradske Gimanzije. Mogao je da se bavi naukom, jer je studije završio s prosečnom ocenom 9,75. Preovladala je prosveta, mada je nuđen i posao u Institutu u Vinči i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu..

-Ne kajem se za životni poziv. Stotine učenika postali su svoji ljudi. Od svega je najvažnije da te deca slušaju i da ti veruju. Ni kao direktor Gimanzije nisam ostavio dnevnik. Učio sam moje gimnazijalce nauci, možda najviše dobroti i poštovanju- kazuje omiljeni profesor polako se spremajući da naredne godine ode u penziju.

U Opštinskom veću Bor godinama je zadužen za obrazovanje. Trudi se da sa kolegama stvori savremene uslove  za rad. U tome, kažu njegove kolege, najviše uspeva zbog ličnog autoriteta. A kad ode u penziju, ne krije optimizam, i dalje će pomagati svojoj Gimnaziji, i svim školama u borskoj opštini.

-Najponosniji sam bio kada je na saveznom takmičenju fizičara 2004.u Petrovcu na moru moj učenik drugog razreda osvojio 15 poena više od najbolje plasiranog Matematičke gimanzije „Valjko Vlahović“ iz Beograda. To je bilo neuobičajeno, jer pobedili smo specijalizovanu Gimanziju, što se ranije ratko događalo.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !