);

Uviđaj može i da košta

Bor, 22. februar

U slučaju nezgode sa manjom materijalnom štetom MUP izlazi samo na poziv. – Trošak od 10.000 dinara ide na teret osiguravajuće kuće onoga ko je pozvao patrolu da interveniše

Izvor:Politika

Izlazak policije na uviđaj nije uvek besplatan. Naime, u slučaju saobraćajnih nezgoda sa manjom materijalnom štetom patrola će izaći na teren, ali tek po pozivu nekog od učesnika u udesu. Od početka primene novog Zakona o bezbednosti vozači imaju mnogo nedoumica, a jedno od čestih pitanja upućenih našoj redakciji je upravo da li uviđaj može da  košta i ko ga plaća.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju  za „Potrošač” da se samo u slučaju nezgode sa manjom materijalnom štetom uviđaj naplaćuje i to– 10.000 dinara. Toliki je iznos administrativne takse, koje se inače upućuju na poseban uplatni račun javnih prihoda, tako da u MUP-u nisu mogli da kažu koliko se novca po tom osnovu slilo u budžet.

– Ako u saobraćajnoj nezgodi nastane manja materijalna šteta i jedan od učesnika zahteva, policijski službenik je dužan da izađe na mesto nezgode. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da u tom slučaju troškove uviđaja snosi osiguravajuće društvo kod koga je osigurano vozilo čiji je vozač zahtevao vršenje uviđaja – navodi se u saopštenju MUP-a.

Prema daljoj proceduri, MUP toj osiguravajućoj kući šalje zahtev za naplatu propisane takse, ali i, kako se navodi, potrebnu uviđajnu dokumentaciju, kako bi u daljem postupku osiguravajuća društva regulisala međusobna potraživanja. To, međutim, može da dovede do problema jer posle sudara, kada vozači ne mogu da se dogovore, policiju poziva onaj ko nije kriv

Od početka primene Zakona o bezbednosti saobraćaja polemiše se šta je mala, a šta velika šteta, budući da to zakon ne propisuje. Na kraju se, kako objašnjava Damir Okanović, predsednik Srpskog komitetaza bezbednost saobraćaja, došlo do iznosa od 200.000 dinara, odnosno usvojeno je mišljenje Vrhovnog suda Srbije.

– Sasvim je u redu da policija naplaćuje uviđaj u slučaju male štete, to su nezgode koje nemaju elemenata krivičnog dela i u redu je da to plati osiguravajuća kuća– ističe Okanović. Problemi mogu da nastanu ukoliko uviđaj izostane, vozači se dogovore jer laički procene da je šteta na vozilu manja od dve hiljade evra, a servisom se ustanovi suprotno.

– A onda osiguravajuće društvo zato što nema policijskog izveštaja odbije da nadoknadi štetu. Ukoliko se to desi naš savet građanima Srbije je da obavezno potraže pomoć suda. Zakon je vrlo jasan, šteta mora da se nadoknadi ako je bilo nezgode, bez obzira na to da li je bilo uviđaja, jer postoje i drugi načini da se ustanovi da li je došlo do udesa i štete. Ako jeste osiguranje mora da plati. To što nema zapisnika MUP-a nema nikakve veze – ističe naš sagovornik.

Ukoliko osiguravajuća kuća proceni da nema osnova za isplatu nadoknade dužna je da o tome (pisanim putem) obavesti klijenta. Zato treba insistirati na papirologiji i ne prihvatati nikakva usmena obaveštenja.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !