);
Breaking News

U BORU SE SPREMAM ZA LONDON

Bor, 24. februar

Autor: B.F.  Pravda

Bobana  Veličković, zlatni strelac Srbije i Evrope, Olimpijac čije vreme tek dolazi

Rodni Bor, pa ni Srbija, nisu očekivali da će skromna studenkinja, dojučerašnji Gimnazijalac, izviđač i košarkaška nada, povrh svega – zlatni strelac sa nedavnog prvenstva Evrope u Finskoj, „vizirani“ Olimpijac i član „bronzane“ reprezentacije sa evropskog prvenstva, podariti toliko radosti i okititi se najsvetlijim odličjima. Ni ona, sa svojim trenerom Bobanom Markovićem, nije verovala da će nadmašiti sebe i postati glavni adut državnog tima i, s puno opravdanja, glavni kandidat za medalju u Londonu, na predstojećim olimpijskim igrama.

-Kao dete trenirala sam košarku, kao osnovac krenula sam u streljanu i tamo ostala. Streljana je moj život. Nisam pogrešila, volim vazdušni pištolj, poštujem i obožavam Jasnu Šekarić, ceo naš tim. Mi smo i ranije bili ekipa, sad smo tek pokazali da smo vrunski i snažni. Odrasla sam u blizini samačkog hotela, roditelji su uvek imali razumevanja za moj sport i odlaske na bivake sa istraživačima. Danas im svima obećavam da neću izneveriti u Londonu. Ostajem u Boru, spremaću se u mojoj streljani koju mi je podarila Opština i RTB Bor. Nema veće radosti za sportistu od toga kad dobije svoj „životni prostor“, ne mora da čeka, da moli za treninge. Nema stajanja, idemo putem uspeha. A u našoj borskoj streljani, tek će se okupljati mladi talenti-kaže Bobana spremajući se u holu Opštine Bor za još jedan prijem i susret sa rukovodstvom grada.

Kada su je novinari pre pet godina susreli na Dubašnici, na bivaku borskih istraživača, i više u šali, pitali gde joj je pištolj, spremno je odgovorila:

-U džepu, u farmericama. Ne odvajam se ni u planini od njega…

Bobana je tih nedelju dana „punila baterije“ sa svojim vršnjacima na proplancima prelepog Homolja, družila se, pričala im kako osvaja jedno za drugom juniorsko zlato i srebro.

-Pre neku godinu izviđači su imali veliku svečanost na izletišu Savača kraj Borskog jezera. Trebalo je da sa prvenstva Srbije u Požarevcu stignem da zajednički proslavimo republičko priznanje „Zlatni javorov list“, ali nisam došla na vreme. Mnogo sam se sekirala. Provela sam besanu noć. Posle smo razgovarali u našem izviđačkom taboru i dogovorili se da nigde ne žurim, da je važnije sakupljati medalje i nizati trofeje. Tad mi je načelnica Mikica Stepić otvoreno kazala: -Bobana, dete, ti si naš šampion. I izviđač i na takmičenjima, i treninzima, i u odredu, samo tako nastavi, svi smo uz tebe. Te reči su mi dale polet, snagu, možda i mirnoću, jer imati rezumevanje od onih do kojih ti je stalo, mnogo znači-priča 21-godišnja šampionka očigledno srećna što je „dete Bora“, grada koji je pomogao kad je bilo najpotrebnije.

Bobana godinama nije imala streljanu. Trenirala je u policijskoj i gimnazijskoj sali, na borskom Strelištu, snalazila se za vazdušni pištolj. Na takmičenjima je čekala da Šekarićeva završi svoje seniorsko građanje, pa tek onda da uzme pištolj u ruke. Pre tri godine Opština Bor kupila je „oružje“ i od tada je, izgleda, krenulo sve nabolje.

-Hoću li se preseliti u Beograd. Sad ne mogu ništa da kažem, ali volela bih da ostanem u Boru. Ovaj grad nikad ne mogu da ostavim. Valjda je to ljubav-naglasi prvi Olimpijac u istoriji grada bakra.

Na naše pitanje, da li se zaljubila, samo je strogo pogledala. I kao da je želela da kaže – ima  vremena za sve, sad je Olimpijada najbitinija.

-Biće još zlata i medalja za Srbiju-prenesite svima- kratko naglasi Bobana Veličković dok su blicevi oko nje sevali kao nikada ranije.

 

ZLATO NAJBOLJOJ

Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor podario je, na današnjoj konferenciji za  medije, Veličkovićevoj zlatnik uz napomenu da „zlato pripada zlatu“, dok je predsednik Opštine Bor, Nebojša Videnović uručio kovertu s novcem potrebnim za „olimpijske troškove.“

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !