);
Breaking News

Bor: Bruka oko titlovanja na vlaški

Bor, 28. februar

Regionalna televizija Bor prva će u Srbiji titlovati emisije na jeziku Vlaha čije je pismo usvojeno januara ove godine. Iz najjače vlaške stranke poručuju, međutim da je, ceo projekat borske TV – bruka, piše Beta.

Autori tog projekta na TV Bor su rekli da su titlovane emisije o tradicionalnom muzičko-folklornom stvaralaštvu i očuvanju kulturne baštine nacionalnih manjina.

Te emisije su serija u okviru projekta „50 godina tradicije“ koji je finansiralo Ministarstvo kulture.

Šef projekta u TV Bor Miodrag Kokelić kazao je da će se promovisati novo vlaško pismo od 35 slova koje je u janaru prihvatio Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, a seriju sa titlovima nazvao je „istorijskim činom za Vlahe“.

S tim se, međutim, ne slaže najjača partija Vlaha, Vlaška demokratska stranka Srbije čiji predsednik Predrag Balašević novu azbuku i titlove naziva brukom.

On je kritikovao i način prezentacije emisije „Vesti“ na vlaškom na borskoj televiziji i zatražio odgovornost glavnog i odgovornog urednika Miloljuba Miloševića i direktora javnog preduzeća „Štampa radio i film“ Vladana Novovića.

„Način na koji se na televiziji Bor prezentuje vlaški jezik je bruka. Polovina fonda reči u tim informativnim emisijama su na našem maternjem jeziku, a pola na srpskom. To je mešavina koja ni na šta ne liči“, smatra on.

Balašević je dodao da je u razgovoru sa više vlaških organizacija odlučeno da se televiziji Bor uputi protestno pismo.

„Takvu emisiju je bolje ne emitovati, jer se ruži naš jezik koji je ionako u teškoj situaciji zbog nemogućnosti da se uči u školi“, smatra predsednik VDSS, opozicione partije u lokalnom parlamentu.

Prevodilac emisija na borskoj televiziji Aleksandar Ilić, napominje da novousvojena azbuka ima 35 glasova koji su i ranije bili korišćeni u vlaškom jeziku, a da su sada samo dobili svoje foneme.

On smatra da su Vlasi na ovaj način dobili stepen više od onog što su imali do sada.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !