);

Gorivo poskupelo, poskupljuju hrana i hemija

Bor, 29. februar

Izvor: Tanjug

U trgovinama u Srbiji od sutra se mogu očekivati nove, više, cene mlečnih proizvoda, konzervi, cerealija, uvoznih slatkiša, kućne i lične hemije, flaširanih voda i sokova…

Kako su objasnili trgovci za Tanjug, novi cenovnici su posledica rasta kursa evra i cena sirovina dok su marže ostale nepromenjene.

Naftni derivati na pumpama u Srbiji od danas su ponovo poskupeli za oko dva dinara, a sredinom prošle sedmice za oko tri dinara.

Prvih dana marta, mlečni proizvodi nekih proizvođača poskupeće za tri odsto, konzervirana hrana za pet procenata, žitarice od 12 do 16 procenata, hemija od tri do šest procenata. Za nekoliko procenata poskupeće slatkiši kao i bezalkoholna pića.

Proteklih dana već su poskupeli za deset i više procenata neki suhomesnati proizvodi , jaja, voće, povrće.

Cene osnovnih životnih namirnica hleba, brašna, ulja šećera, svežeg mesa… za sada su stabilne jer su marže pod kontrolom države.

Vlada Srbije krajem prosle godine donela je Uredbu kojom se marža u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na deset odsto.

Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer, i svinjsko, goveđe, kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !