RTB Bor godinama ne plaća doprinose

Bor, 3. mart

ZAŠTO PROPADA ZDRAVSTVENI SISTEM – DRŽAVU NAJVIŠE POTKRADAJU UPRAVO DRŽAVNE FIRME U RESTRUKTURIRANJU

To nema nigde – Uz „Zastava oružje“ i „Zastava automobile“ još nekoliko stotina firmi na „crnoj listi“. Jedan od karakterističnih slučajeva je i RTB „Bor“, koji godinama nije uplaćivao doprinose, a prosečna plata je 60.000 dinara, piše današnji Press, Ljubinka Račić.

Poslovodstvo RTB-a Bor na jednoj od poslednjih konferencija za medije
Poslovodstvo RTB-a Bor na jednoj od poslednjih konferencija za medije

Zdravstveni i penzijski sistem u najvećoj meri urušavaju velika državna preduzeća koja su proglašena za firme u restrukturiranju jer godinama uopšte ne uplaćuju doprinose ili ih uplaćuju na minimalac plate, dok radnicima isplaćuju znatno veće zarade.

Istraživanje Pressa pokazalo je da takvih preduzeća ima na stotine, a među onima koja su najviše zakinula državu i fondove su „Zastava oružje“, „Zastava automobili“, Rudarsko-topioničarski basen (RTB) „Bor“… I dok su prva dva u žiži već izvesno vreme, slučaj RTB „Bor“ aktuelizovan je prekjuče, kada je zamenica direktora basena Mirjana Antić pred novinarima predstavila rezultate poslovanja i objavila da je RTB „Bor“ imao izuzetno uspešnu godinu.

Ne damo dokumenta!

Zaboravila je, međutim, da pomene da RTB „Bor“ godinama nije uplaćivao ni dinara za doprinose i da je na taj način naneta višemilionska (u evrima) šteta državi. Prema saznanjima Pressa, i danas, kada se hvale uspešnom godinom, u RTB „Bor“ radnicima isplaćuju plate čiji je prosek oko 60.000 dinara, a doprinose uplaćuju na minimalac. U ovom preduzeću i Ministarstvu ekonomije, koje je u više navrata i preporučivalo da se overe knjižice radnicima takvih firmi, to demantuju, ali ni posle nekoliko pokušaja i upornog insistiranja da nam prezentuju bilo kakav dokument koji bi potkrepio takve tvrdnje iz RTB „Bor“ to nisu učinili.

Press je juče pokušao da stupi u kontakt sa Mirjanom Antić. Uprkos stalnim pozivima i obećanjima PR službe RTB „Bor“ i njene sekretarice da će nam se javiti, Antićeva za to nije našla vremena. Umesto nje, razgovarali smo sa rukovodiocem Službe za odnose s javnošću Goricom Tončev Vasilić, koja nam je rekla da preduzeće u poslednje dve godine plaća doprinose na pun iznos zarada zaposlenih, ne želeći da precizira koliko godina pre toga to nije činjeno. Na našu konstataciju da imamo drugačija saznanja i molbu da nam svoje tvrdnje potkrepi bilo kakvim dokumentom, kako bismo otklonili sve nedoumice i uverili javnost da se u RTB „Bor“ posluje u potpunosti u skladu sa zakonom, poručila je:

– Potkrepljivanje takve informacije je zvanična izjava zamenice generalnog direktora za ekonomska pitanja. Materijalni dokaz takve izjave možete dobiti u Poreskoj upravi. Mi nismo dužni to da vam damo.

Ona, međutim, nije propustila da kaže da informacija da je prosečna plata oko 60.000 dinara nije tačna, ali nije htela da nam precizira kolika je.

– Iznos prosečne plate je niži, a ne mogu reći koliko, jer to nije u skladu sa poslovnom politikom kuće – kaže Gorica Tončev Vasilić.

Svi naši pokušaji da juče u Poreskoj upravi dobijemo odgovor na pitanje koliko na ime doprinosa, pre svega zdravstvenih, za svoje radnike uplaćuje RTB „Bor“ takođe su ostali bezuspešni.

Koncizan odgovor nismo dobili ni od predstavnika sindikata basena.

– Mi smo problem sa neoverenim knjižicama imali pre dve-tri godine jer su nam u prethodnom periodu uplaćivani minimalni doprinosi. Sada se, koliko znam, mada nisam imao uvid u papire, redovno uplaćuju – kaže Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata RTB „Bor“.

Milijarde u vetar

Preciznu evidenciju nemaju ni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, gde nam je rečeno da oni imaju samo podatke da li neko preduzeće uopšte uplaćuje doprinose, ali ne i na koliki iznos i da je za to nadležna isključivo Poreska uprava.

I dok se vrti ovaj začarani krug u kojem je pojedinim državnim sistemima očigledno dozvoljeno da rade šta hoće, u Uniji poslodavaca Srbije kažu za Press da je jasno da je spisak državnih firmi koje na ovaj način potkradaju upravo državu podugačak. PR Unije Dragoljub Rajić ističe da takve firme državu u poslednjih deset godina koštaju milijarde evra:

– Od 2.000. godine do danas, četiri puta je različito povezivan staž firmama. Poslednja dva puta, 2009. i prošle godine, to je urađeno za oko 80 odsto firmi u većinskom državnom vlasništvu. To se, naravno, pokriva novcem svih drugih urednih poreskih obveznika.

Share

Ostavite odgovor