U BAZENU OD ČETVRTE GODINE

Bor, 3. mart

Marko Krtinić, osnovac iz Bora, srpska plivačka nada

Autor: B.Filipović

Bor je imao sjajne sportiste, danas se ponosi prvakom Evrope u streljaštvu  i olimpijcem Bobanom Veličković, sutra će zlatna odličja, ako se ostvare prognoze stručnjaka, nositi i Marko Krtinić, plivač više stilova. On je danas učenik petog razreda, uknjižio je, za protekle tri godine, 35 medalja od kojih deset zlatnih, svakodnevno dva puta trenira, odličan je u školi, ambiciozan i talentovan.

-Isplivao je leđnim stilom 50 metara za 38 sekundi. Za njegov uzrast odličan rezultat. Pliva sve stilove. Kad bi mogao da trenira tokom cele godine, gde bi mu bio kraj. Poseduje sve predispozicije da dostigne vrh-kaže profesorica i trener Aneta Arifi.

Počeo je da se takmiči sa osam godine. Na prvom takmičenju, aprila 2009., prsno i delfin, osvja tri medalje. Kasnije pliva i leđno i mešovito, osvaja zlato i srebro gde god se pojavi. Nastupa u Beogradu, Nišu, Jagodini, u svom gradu. Plivački savez Srbije izabrao ga je u ekipu od 30 najtalentovanijh dečaka. Pokazao se i u niškom kampu.

-Otac ga je sa četiri godine naučio da pliva. Od tada ne izlazi iz bazena.. Sa nepunih osam godina i nakon tri meseca treniranja “uskače” u borbe za madalje.  Još kad bi imao gde da trenira tokom cele godine. Sad je “sezonac” – u našem zatvorenom bazenu uglavnom je zimi, jer leti je objekat pod ključem. A imamo bazene kakvim bi se mogli podičiti i izvan Srbije-priča Gordana, majka Markova.

Ovaj povučeni, tihi dečak, zaljubljenik u plivanje, nakon dvosatanog treninga,  rekao nam je u dahu:

-Neću izneveriti trenera, ni roditelje. Biću pravi sportista.

A Gordana i Jovo, pravnici, ne žale da pomognu ne samo svom sinu, nego i ostaloj deci “iz bazena”.

-Imamo dva plivačka kluba sa po 20 dečaka i devojčica. Pomažemo koliko se može. Lepo bi bilo da se i Opština i država više pobrinu za ovaj sport. Bor je, još pre dve decenije, imao vaterpolo klub. Nećemo žaliti truda da plivanje ponovo okupi stotine mladih. Zdrav je to i u svetu priznat sport-podseća Jovo Krtinić koji je sa Markom na svakom takmičenju.

Share

Ostavite odgovor